31 Ocak 2009 Cumartesi

KEREVİZ (APİUM GRAVEOLAENS )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




KEREVİZ ( APİUM GRAVEOLENS )

Güneşli ve nemli yerleri seven kereviz, iki yıllık, çok kokulu, otsu bir tarım bitkisidir. Memleketimizde bolca yetiştirilir.

ÖZELLİKLERİ:

Tohumları ile çoğaltılan kerevizde A, B, C vitaminleri vardır.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Kereviz baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası fazla olur. Mideyi kuvvetlendiren kereviz, iştah açar, kanı pislikten temizler. Karaciğere faydası bilinir, şişkinliğini giderir. Safra ifrazatını normale sokar. Böbrekleri çalıştırır, vücutta birikmiş fazla suyu idrar yoluyla dışarı atar. Ses kısıklığına iyi gelir.

KULLANMA ŞEKLİ:

Kereviz haşlanmış sebze olarak, salatası ve çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir gıda maddesidir. Özellikle güney Avrupa mutfak geleneklerinde, fransız mutfağında, ABD'de Loisiana yemek kültürlerinde önemli yeri vardır.

Kereviz tohumları tatlandırıcı baharat olarak kullanılır. Baharatlık amaca dönük kereviz tohumu yemeklik tuz ile karıştırılarak ' kereviz tuzu ' adı altında piyasaya sürülür ve yemeklerde ve kokteylerde olağan tuza alternatif bir ürün oluşturur.

Kereviz içindeki etkin maddeleri sebebiyle kokulu olup karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak siroz oluşmasına engel olur, hastalığı tedavi de eder. Kansızlığa karşıda etkili olan kerevizi 1 lt suya bir avuç küp küp doğranmış kerevizi atarak haşlayıp, günde aç karnına 3 bardak haşlayıp tüketebilirsiniz. Yaprağını da aynı amaç ve demir eksikliği için kullanabilirsiniz.

Kereviz besleyici, metobolizmayı hafif sürette tahrik edici ve güçlendirici bir sebzedir. Gıda şeklinde alınabildiği gibi, kereviz suyu da çıkarılabilir. Toz veya kapsül şeklinde de piyasada bulunmaktadır. Kerevizin şifalı ürün olarak kullanımında öncelikle idrar söktürücü ( diüretik ) özelliği akla gelmektedir.

Böbrek taşı için pırasa, maydanoz ve kerevizin sıkılmış suları veya 5 dk. haşlanmış suları düzenli olarak her gün aç karna sabahları 1 su bardağı 3 ay boyunca, 3 haftalık kürler halinde birer hafta ara vererek içilmelidir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder