10 Ocak 2009 Cumartesi

KABIZLIK-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR


Tuvalete hiç çıkmama veya çok seyrek çıkmaya kabızlık, peklik ya da inkıbaz denir. Tıp dilinde ise 'konstipasyon' adı verilir. Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasındadır. Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür. Öncelikle kabızlığa neden olan hastalığı tespit etmek gerekir. Esas nedeni tespit etmeden alınacak müsil ilaçları kötü sonuçlar doğurabilir. Kabız olamyı önlemek için, sebze çorbaları ve yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık ve çavdar ekmeği yemek çok faydalıdır. Ayrıca erik reçeli, bal, üzüm, kayısı veya elma yemek; bol su veya şerbet içmek de yararlıdır. Müzmin kabızlıktan şikayet edenlerdin de; fazla et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, mzu gibi yiyeekleri azaltmaları, kahve, çay ve sigarayı en az miktara indirmeleri, alkolü bırakmaları gerekir. Kabızlığı gideren ilaçların fazla miktarda ve uzun süreli kullanılması kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilaçları kullanırken tavsiye edilen miktarları aşmamak gerekir.

PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER

* 1 Su bardağı kaynar su içine 5-6 yaprak sinemaki yaprağı, birer çay kaşığı anason ve rezene havanda ezilerek konulur. 15 dakika demlenerek, aç karına günde 1-2 bardak içilir.

SİNEMAKİ YAPRAĞI



* Sıcak bal şerbeti içilir.

* Günde 1 defa açken, 1 tatlı kaşığı keten tohumu tozu suyla içildiğinde bağırsakları çalıştırmaktadır.

* Kayısı, erik, incir kurusu ve taze incir bağırsakların çalışmasını hızlandırır.

* 1 Bardak suya 10 gram parçalanmış taze keçiboynuzu konulur ve 10 dakika kaynatılır. Bu karışımdan günde 3bardak içilir.

* 1 Bardak suya, 10 gram kuru üzüm konulur. 10 dakika kaynatılıp, günde 3 bardak içilir.

* Lahana yaprakları sıkılarak elde edilen suya sabah aç karna, öğle ve gece yatarken birer bardak içilir.

* Lahana yaprağının 10 kadar kaynatılan suyundan 2-3 bardak içildiğinde fayda sağlar.

* Yarım litre suya 3 tatlı kaşığı çayır papatyası konulur. 8 saat bekletilir ve 1 günde tüketilir.

* 15 kadar taze gül yaprağı haşlanır, tatlandırılıp içilir.

* 5 garm kiraz yaprağı, 1 bardak kaynar suya konulur.10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.

* 3 adet orta büyüklükte soğan ince ince doğranır ve yarım litre suda 1 gece bekletilip süzülür. Yemeklerden önce günde 3 defa birer fincan içilir.

* Salatalık kabuğuyla maydanoz kaynatılıp içilir.

ÖNERİLEN BİTKİLER

KETEN TOHUMU

ÇEMEN OTU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder