14 Ocak 2009 Çarşamba

NASIR-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR


Daha ziyade el ve ayağın sürekli olarak sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesi ile meydana gelen ve basılınca ağrı veren sertleşmiş deri tümseğine ' nasır ' denir. Nedeni, nasırlaşmış bölgeye yapılan basınç ve sürtmedir.

Ayakta görülen nasırlara çoğunlukla sıkı ayakkabılar neden olur. Derinin boynuzsu tabakasının uzun süre devam eden basınç ve sürtünme sonucu, belirli bölgelerde kalınlaşması.

Tepesi içeri bakan bir piramit şeklindedir. Geniş bölgede meydana gelen sertleşme bir koruyucudur, fakat küçük olanları genellikle ağrılıdır. Özellikle ayakta meydana gelen nasırları, kendi kendine evde tedaviye yeltenmek pek bir sonuç vermez, bunları ilgili bir hekime göstermek uygundur.

Ayak tabanında meydana gelen ağrılı ve mikroplu siğilleri, nasırla karıştırmamalıdır. İnsanlarda nasır, genellikle yaptığı işin bir belirtisi olarak ortaya çıkar.

Mesela, çiftçilerin, işçilerin elleri nasır tutar. Ayak parmaklarındaki nasırlar, çok dar ayakkabı giymeye bağlıdır. Ağrı veren nasırlardan kurtulmak için en mühim husus, nasırı meydana getiren sebebi gidermektir.

PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER

* Kırmızı soğan sıkılır, suyu nasırın üzerine günde 3-4 defa sürülür.

* Domates dilimlenip, nasırın üzerine sürülür.

* Limon dilimlenip, yatarken nasırın üzerine sarılır.

* Sinir otu yaprağı sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilir. Nasırların üzerine konulur.

SİNİROTU YAPRAĞI



* Ceviz yağı bir müddet nasırların üzerine sürülür.

* İncir ikiye bölünür. İçine ıslatılmış kına konulup, nasırın üzerine sarılır.

ÖNERİLEN BİTKİLER

KIRLANGIÇOTU

SÖĞÜT

İNCİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder