28 Ocak 2009 Çarşamba

HIYAR ( CUCUMİS SATİVUS )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




HIYAR ( CUCUMİS SATİVUS )

Toprak üzerinde etrafa dağılarak yetişen hıyar, ufak,sarı çiçekler açar.

ÖZELLİKLERİ:

Açık yeşil renkte meyvesi vardır. İkinci derecede yaş bir sebzedir. Soyularak yenir, salatası ve turşusu yapılır. İştah açıcı olan hıyarda, bol miktarda B1, B2 ve C vitaminleri mevcuttur. Kalorisi düşüktür.

ÖNERİELN HASTALIKLAR:

Sindirimi kolaylaştırıp, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. Böbreklerde üre taşı varsa döktürür ve yeniden oluşmasını önler.

Vücudu yorgunluktan kurtarır. Kandaki şeker miktarını düşürüp, insülin ihtiva eder bu nedenle şeker hastalarına tavsiye edilir.

Ciltteki ter bezlerini çalıştırır, cildin taze ve pürüssüz kalmasını sağlar. Bu sayede çok sayıda deri merhemlerinin, cilt kremlerinin yapımında kullanılır.

KULLANMA ŞEKLİ:

Romatizma ve mafsal ağrılarında faydalıdır. Buhari ve müslim'in Sahih'lerinde rivayet edildiğine göre: ' Peygamber efendimiz hıyarı taze hurmayla birlikte yerdi.'

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder