Uzun süren öksürükler bir hastalık olmayıp, çeşitli hastalıkların belirtisidir. Herhangi bir tıbbi hastalığa bağlı olmayan uzun süreli öksürüklerde bazı bitkisel tedaviler uygulanabilir.
Okaliptus, nane, ıhlamur, zencefil, meyankökü hapları ve şurupları, C vitamini, şahtere, hibiscus öksürük için faydalıdır. Ihlamur, meyankökü, zencefil birlikte kaynatılırsa etkisi büyük olur. Yulaf çayı ile birlikte üzerlik otu tohumu da kronik bronşite ve öksürüğe iyi gelir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 2-3 parça parmak ucu kadar zencefil, iri bir tutam ıhlamur, 1 çay kaşığı hibiscus, 1 çay kaşığı şahtare bir su bardağı kadar suda 3-4 dakika kadar kaynatılır. 2-3 dakika demlenip içilir. Şekeri fazla kullanmak iyi değildir. Çaya nöbetşekeri konursa öksürük azaltılabilir.
* Günde 2-3 kere meyankökü çiğnemekte yararlıdır.
* Zencefil, kekik ve alerjik kökenli olmayan öksürükte karabiber faydalıdır.
* Kronik öksürük için, 2 adet karaturp, kabak oyacağıyla 5-6 yerinden oyulur. Oyukların içine bal doldurulur ve sadece oyuklarının üstü turp parçacıklarıyla kapatılır. En erken 24 saat içindeki sıvı kaşığa doldurulur ve günde 3 çorba kaşığı şurup şeklinde içilir.
* Kuşburnu, ısırgan, zencefil, şahtere ve hibiscus çaylarını içmek de çok faydalıdır.
* Okaliptus yağıyla buğu yapmak, sırta ve göğse mentol ve okaliptus karışımları sürüp üstüne sıcak kompres uygulamak, ayak tabanlarını susamyağıyla ovup, tuzlu sıcak suya sokmak bu konuda yardımcıdır.
* Ayva çekirdekleri kaynatılıp, bol şekerle karıştırılarak günde 3-4 bardak ılık olarak içmeye devam edilir.
* Ebegümeci kaynatılır, zeytinyağı ve limon katılarak bol bol yenirse göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir ve balgam söker.
* 2 fincan suyun içine 4-5 diş ezilmiş sarımsak konur, yarıya ininceye kadar hafif ateşte kaynatılır.
* Ebegümeci, meyankökü, sinirli ot ve hindiba eşit olarak ince kıyılarak karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu hazırlanan karışım, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere 1 bardak çay, balla tatlandırılıp içilir.
* 20 gram andızotu kökü, 5 gram kekik, 5 gram ince kıyılmış çuha çiçeği kökü karıştırılır. Hazırlanan karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu 1 bardak soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine geldikten sonra 1-2 dakika kaynatılır ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak 2-4 kere 1 bardak içilir.
* Kaynatılmış salep üzerine zencefil ekilerek içilirse, her türlü öksürük için faydalıdır.
* 20 gram kekik, 10 gram çuhaçiçeği kökü, 10 gram ezilmiş anason, 10 gram sinirli ot, 10 gram meyankökü karıştırılır. 1 tatlı dolusu karışım, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve balla tatlandırılarak, günde 2-3 kere 1 bardak içilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ
* Hastanın göğsünün süsen yağıyla ovulması, fayda sağlar.
* Benefşe hamuru, köknar yağı veya fıstık yağıyla karıştırılıp, badem, incir, hurma ve kuru üzümle yenilir.
* 3 dirhem köknar içi, 5 dirhem fıstık içi, 10 dirhem ağartılmış badem, 10 dirhem keten tohumu, 30 dirhem bal karıştırılarak, oluşan karışımdan her gün ceviz büyüklüğünde yenir.
* Keten tohumu balla karıştırılıp yenilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
HATMİ ÇİÇEĞİ
ISIRGAN OTU
LİMON
MEYAN KÖKÜ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder