29 Ocak 2009 Perşembe
KABAK ( CUCURBİTA PEPO )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
KABAK ( CUCURBİTA PEPO )
Kabağın yapısı serin ve nemlidir. Asma kabağı, sakız kabağı, bal kabağı, kestane kabağı gibi birçok çeşitleri vardır.
ÖZELLİKLERİ:
İçeriğinde kalsiyum, demir ve fosfor bulunduğu gibi C ve B1 vitaminleri bakımından da zengindir. Lif oranı oldukça yüksektir. Besinlerin en yumuşaklarından ve en kısa zamanda etkilenenlerindendir.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Kabak yemeği veya tatlısı, mide ve bağırsağa yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Bağırsak iltihabını ve hemoroidi tedavi eder.
Kabağın tohumları da çocuklarda tenya ve kurt düşürücü olarak kullanılır. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır.
Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabağın lapası sedef için haricen kullanılır.
KULLANMA ŞEKLİ:
Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir. Kabak içinde yetişen ve bu şekilde satılan, kabak çekirdeğini yemeğe devam etmek, kemik erimesine karşı etkilidir. Galyaniyat'da Aişe şöyle der:
' Peygamber efendimiz ( sav ) buyurdular ki: Aişe, tencereyi kaynattığınız zaman, tencereye çokca kabak koyunuz. Zira kabak, üzgün insanın kalbini kuvvetlendirir.
YAN ETKİLERİ:
Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder