11 Aralık 2008 Perşembe

ZAYIFLIK-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR


*Zayıflıkta şişmanlık gibi sağlık riskleri taşıyan bir durumdur.Zayıflık kişinin vücut kitle indeksinin % oranının düşük olması ile tanımlanır.

*Şişmanlığın tespitinde kullanılan formül, zayıflık tespitinde de geçerlidir.Kişinin kg cinsinden vücut ağırlığı, boyunun metre cinsinden karesine bölünür.Vücut kitle indeksi kg/m2 dir.Örneğin 1.78 boyunda 56 kg ağırlığında bir delikanlı zayıftır çünki vücut kitle endeksi 56/(1.78×1.78)=17.7!dir. Diğer bir kriterde insanın ideal vücut ağırlığından %20 daha fazla zayıf olmasıdır.İdeal kilo toplumdan topluma, cinsiyete ve yaşa göre değişmektedir.

* Vücut ağırlığının zayıf olmasının sağlık sonuçları olduğu gibi bireyin karekterinede negatif etkileri olabilir.Zayıf kişilerin vücut dirençleri düşük olur, kolaylıkla mikrop kapabilirler.

* Normal kilolu bir kişinin bağışıklık sistemi bu mikropları kendi akyuvarları ile temizlerken zayıf kişilerde bu her zaman mümkün olmamaktadır. Zayıf kişilerin vücut direncide zayıftır.

* Verem hastalığı, zatüree, solunum yolu hastalıkları, böbrek iltahabı ve tifoya yakalanmaları daha kolaydır.Bazı kanser türleri zayıf kişilerde daha fazla görülür. Zayıflık bireyin özgüvenini olumsuz yönde etkiler ve dış görünüşe çelimsizlik ve kuvvetsizlik olarak yansır.

*Zayıf kişiler bu özellikleri dolayısı ile komplekse girebilirler ve karşı cinsten insanlar ile ilişki kurmaktan çekinirler. Bu özellikle zayıf erkeklerde kız arkadaşlarına yetememe ve cinsel performans gösterememe korkusu ile belirginleşir.Bu durumda beslenme girişimlerinin ve psikolojik destek tedavisinin önemi ortadadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder