8 Şubat 2009 Pazar

SOĞAN ( ALLİUM CEPA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




Güneşli ve hafif toprakları seven soğanın, acı, tatlı, güzlük ve kışlık gibi çeşitleri vardır. Yemeklere çeşni veren bir sebze olarak bilinir. Yeşil yaprakları veya kuru yumruları kullanılır. Tazesi salatalara doğranır.

ÖZELLİKLERİ:

Soğanda bol miktarda A, B ve bilhassa C vitamini, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok yararlı, besleyici maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı maddeler bulunur.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Soğuk algınlıklarına karşı bedeni korur. B vitamini yönünden zengin olduğu için de yorgunluğu giderir, bedene canlılık verir. İştah açıcı özelliği olan soğan, idrar yoluyla vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Damar sertliğini önler, kilo verdirir, şişmanlığı önler.

Böbrek taşını ve kumunu döküp, yeniden teşekkül etmesini önler. Sinirleri teskin eder, zihin yorgunluğunu, uykusuzluğu giderir.

İktidarsızlığı önler, bronşları çalıştırır, öksürüğü söktürür. İçerdiği bol miktarda kükürt ve iyotla kan pisliklerini temizler. Böylece cildin taze kalmasını, sivilcelerin geçmesini, egzamaların zamanla iyileşmesini sağlar.

Gıdaların bağırsaklarda kokuşup, vücudu zehirlemesini önler. Vücudu dinçleştirir. Çeşitli hastalıklar yanında kansere karşı da vücudun korunmasını sağlar.

Dolama ve arpacıkta iltahapların boşalmasına yardımcı olur. Basurun tedavisi için bolca soğan yemelidir.

KULLANMA ŞEKLİ:

Prostat iltihabı ve bağırsak kurtları için her gece 1 litre suda 1-2 soğan sabaha kadar bekletilerek, sabah aç karna içilir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak yemeklere katılan soğan yağda yakılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder