4 Şubat 2009 Çarşamba

PATLICAN ( SOLANUM MELONGENA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




Memleketimizde bol miktarda yetişen sebzenin çeşitli yemekleri ve turşusu yapılır.

ÖZELLİKLERİ:

Yeterli miktarda A, B1, B2 ve C vitaminleri ihtiva eden patlıcanda, ayrıca kalsiyum, fosfor ve demir de bulunur. Kalori değeri oldukça düşüktür.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Tam olgunlaşınca yenilen patlıcanlar, kalp çarpıntısına iyi gelir. Böbrekleri çalıştırır, vücutta toplanan fazla suyu dışarı boşaltır.

Kanı arttırıcı özelliği vardır. Mide ve bağırsakları hasta olanlara patlıcan dokunur.

Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür.

Kandaki kolestrol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Kansızlığı giderir. Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler.

Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır. Basura iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur. Patlıcan normalde acı bir besin olduğu için kullanmadan önce tuzlu suda bekleterek acılığı giderir. Patlıcan lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür.

YAN ETKİLERİ:

Gastrit ve ülser hastalarının kullanması sakıncalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder