2 Şubat 2009 Pazartesi
MERCİMEK ( LENS ESCULENTA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
MERCİMEK ( LENS ESCULENTA )
Ülkemizin bir çok bölgesinde yetişir. En fazla demir ihtiva eden gıdalardandır.
KULLANMA ŞEKLİ:
Mercimekte, protein, B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve bol miktarda fosfor bulunur.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Beden ve zihin gücünü arttırır. Mideyi kuvvetlendirir, öksürük ve bronşite iyi gelir. Hasta ve zayıf kişilerde bol kan yapımını sağlar, bağırsaklara yumuşaklık verir.
Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.
KULLANMA ŞEKLİ:
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü arttırır.
Kandaki kolestrol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Mercimek genellikle çorbası yapılarak tüketilir. Ayrıca yemeklere de katılır.
Mercimek kaynatılıp suyu içilirse göğüs ağrılarını hafifletir ve öksürüğü keser.
YAN ETKİLERİ:
Kuvvetli bir gıda olduğu için karaciğer rahatsızlığı olanlara dokunur. Bunun dışında bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder