2 Şubat 2009 Pazartesi
NOHUT ( CİCER ARİENTİNUM )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
NOHUT ( CİCER ARİENTİNUM )
Ülkemizin her tarafında yetişir. Yetiştiği toprağın cinsine göre geç veya çabuk pişer.
KULLANMA ŞEKLİ:
Kalorisi ve besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğinde fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, B vitaminleri ve protein bulunur.
100 gram nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gram bitkisel protein, 5 gram yağ ve 61 gram karbonhidrat içerir.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir. İştah açıcı özelliği vardır. Anne sütünü arttırır, idrar yollarını dezenfekte ederek yanmaların geçmesine yardımcı olur. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Vücuttaki damarları açar.
Cinsel isteği ve gücü arttırır. Sesi açar ve öksürüğü keser.
Göğüs kanserine karşı koruyucudur. Vücutta fazla su toplanmasını önler. Ostrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menepoz döneminde faydalıdır.
KULLANMA ŞEKLİ:
Yemeklerde sebze olarak kullanılır. Ayrıca leblebi yapımında da kullanılır.
Nohut toz haline getirilip derideki yara ve kaşıntılara sürülürse iyi gelir.
YAN ETKİLERİ:
Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder