29 Ocak 2009 Perşembe

ISPANAK ( SPİNACİA OLERACEA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




ISPANAK ( SPİNACİA OLERACEA )

Kışın yetişen, madeni tuzların ve özellikle demirin zengin bulunduğu bir yıllık otsu bir sebzedir. Kumlu-killi ve gübreli topraklarda daha verimli yetişir. Yemeği, kavurması ve böreği yapılır.

ÖZELLİKLERİ:

A, E, B1, B2, C, D, K vitaminlerince zengin olan ispanağın kalori değeri 33 dür. Ayrıca demir, magnezyum, fosfor ve iyot açısından da oldukça zengin bir besin maddesidir.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Kan yapıcıdır. Kemikleri ve dişleri sağlamlaştırır. Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır. Bedenin mineral ihtiyacını karşılayan bir sebzedir. Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı vücuda dayanıklılık verir.

Ispanak diğer akraba sebzelerle kullanıldığında etkisi kat kat artar, kereviz ve maydonozla kansızlığa, mide ülserine ve böbrek rahatsızlıklarına çok faydalıdır.

Ispanak detoks - arınma aracı olarak tere-maydonoz ile birlikte kullanılmaktadır. Bu metod toksin atıcı olarakta arınma kürlerinde kullanılmaktadır.

Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Yüksek tansiyona karşı olumlu etkisi vardır.

Hamile hanımlar ıspanak yediklerinde, çocuk kendi kanını fazlasıyla yapar. Taze ıspanakları çiğ olarak yemek daha faydalıdır. Ispanak yemeği pişirildiği gün tüketilmelidir. Aksi olursa zarar verir.

Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir.

Yorgunluğu giderir, zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir.

Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoraite ( basur ) iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolestrolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır.

KULLANMA ŞEKLİ:

Ispanak salatalara ve çorbalara katılabileceği gibi yemeği de yapılır.

Ispanağı kaynatıp suyunu içmek vücuda dinçlik ve kuvvet verir.

Cilt bakımı içinde kullanılır. Ispanak kaynamış süte batırılıp yüze ve boyna maske yapılabilir. Bu maske sivilcelere karşı da yararlıdır.

Ispanağın bütün bu yararlarının yanında romatizma, gut hastalığı, eklem iltihabı ve böbrek taşı olanlara tavsiye edilmez.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder