18 Ocak 2009 Pazar

ÜRE-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR


Üre, atılması gereken zararlı maddeler arasındadır. Proteinli gıdaların kullanılması ve parçalanması sonrasında oluşan bir maddedir. Bu madde böbrekler tarafından süzülerek idrar şeklinde dışarı atılır. Normal koşullarda 100 ml kanda 50 mg'den daha az bulunması gerekir. Eğer böbrekler bu maddeyi yeterince uzaklaştıramıyorlarsa kanda birikmeye başlar. Bunun yükselmesi, vücut için toksin etki yaratır, çok yükseldiğinde de yaşamak mümkün değildir. Ürenin zarar vermesi, başka birçok etkene de bağlı olduğu için hangi düzeyden daha fazla olduğunda hayati risk çıkacağını önceden belirlemek mümkün değildir.

Ürenin yükselmesinde temel etken böbreğin süzmesi olmakla beraber, süzme oranını etkileyen birçok mekanizmada bulunur. Örneğin, bir kişide ileri düzeyde sıvı kaybı varsa, böbrekler bu maddeyi eritmek ve idrar halinde atmak için yeterli sıvı bulamıyacağı için atılım azalır ve üre yükselebilir. Eğer doku ezilmeleri gibi nedenlerle böbreğin süzme yeteneğinin üstünde üre üretimi olursa o zaman da kanda üre artışı görülebilir.

Bu gibi üre yükselmelerine prerenal, yani böbrek öncesi nedenlere bağlı üre yükselmesi denilebilir. Böbrek de hasarlanabilir. Böbreğin gromenül adı verilen süzme birimleri çeşitli nedenlerle hasarlanırsa süzme kapasiteside azalmış olacaktır. Bu durumda, üre üretimini normal düzeyde bile olsa, atılım azalacağı için kanda birikme olacaktır.

Böbreğin hasarlanmasına yol açan bir çok neden mevcuttur. Çok geniş bir konu olduğu için bu aşamada ayrıntıya girmek istemiyorum. Üre yükselmesinde böbreğin sorumlu olduğu durumlara renal, yani böbreğe bağlı üre yükselmesi adı verilir.

Bazen sorun böbrekten sonraki idrar kanallarındadır. Böbrekle mesane arasındaki üreterler, mesane, prostat ve dış idrar yolu ( üretra ) gibi organlarda, idrar boşaltımını engelleyen taş, iltihaba bağlı büzüşme, tümör veya benzeri bir oluşum olursa idrar atılması engelleniceği için kanda üre yükselmesi görülür ki bunada postrenal, yani böbrek sonrası üre yükselmesi denilmektedir.

Tedavisi, öncelikle nedenin araştırılmasına bağlıdır. Eğer neden tedavi ile ortadan kaldırılması mümkün bir sorun ise, bunun ortadan kaldırılması ile üre yükselmeside düzelecektir.

PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER

* 1 bardak kaynar suya, 4-6 gram kiraz sapı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

* Nohut kaynatılıp, suyundan 2-3 bardak içilir.

* 1 bardak kaynar suya, 2-4 gram ardıç tohumu konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

* 1 bardak kaynar suya, 4-6 gram rezene konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

REZENE



* 1 bardak kaynar suya, 4-10 gram maydonoz tohumu konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

* 1 bardak suya, 10 gram maydanoz konulur. 5 dakika kaynatılıp, 10 dakika bekletilir. Günde 3-4 bardak içilir.

* Salatalık sıkılır, suyundan günde 2-3 bardak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder