24 Ocak 2009 Cumartesi

BEZELYE ( PİSUM SATİVUM )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




BEZELYE ( PİSUM SATİVUM )

ÖZELLİKLERİ:

Bezelyenin kalori değeri çok yüksek, proteini de oldukça fazladır. İçinde kalsiyum, fosfor, demir gibi minarellerle, A, B, B1, B2, ve C vitaminleri bulunur.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Kansızlığa ve kan kanserini önlemede faydalıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Anlyene sütünü arttırır. Gıda değeri bakımından taze bezelye, fasulyeden daha üstündür. Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.

KULLANMA ŞEKLİ:

Sebzenin tohumuna bezelye denir. Bu bitkinin taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yanlız taneleri yenir. Çoklukla ilkbaharda taze bir sebze olarak piyasaya çıkarılan bezelyenin çeşitli türleri vardır.

Çiçekleri beyaz, menekşe renginde olabileceği gibi, boyu bodur, yarı yüksek, yüksek olabilir. Bazı türlerinin yanlız iç taneleri yenebileceği gibi, bazılarının da yeşil kabukları ile birlikte iç kabukları yenilebilir. Türkiye' de öbür sebzeler ve fasulye kadar olmamakla birlikte bol miktarda yetiştirilmektedir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder