6 Ocak 2009 Salı

İNME ( BEYİN KRİZİ )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR


Beyin içindeki bir kan damarı yırtıldığında ya da tıkandığında 24 saatten uzun semptomlara yol açan bir inme meydana gelir. Yırtılan bir kan damarından kaynaklanan inme beyin kanaması olarak ve tıkanmış bir damardan kaynaklanan inme geçici kansızlık inmesi olarak adlandırılır.

İnmelerin çoğu iskemiktir. 24 saatten kısa süren semptomlara neden olan veya ölüm veya sakatlıkla sonuçlanmayan mini inme GİA ( geçici iskemik atak ) olarak adlandırılır. Bazı hastalar sonuçta inmeden kurtulsa da, birçoğu ölür ya da kalıcı sakatlıklarla ( örneğin felç, güçsüzlük veya konuşma problemleri ) yaşamaya devam ederler. Bir serebral hemorajinin ölüme veya sakatlığa yol açma olasılığı iskemik inmeden daha yüksektir. Kan basıncı düzeyi tüm inme tipleri için son derece önemli bir belirleyicidir.

Kan basıncı ne kadar yüksekse risk o kadar yüksek ve kan basıncı ne kadar düşükse riskte o kadar düşüktür. İnme riskinin azalmaya devam etmediği herhangi düşük bir kan basıncı düzeyi saptanmamıştır, yani kan basıncı düştükçe inme riskide azalmaktadır. Hipertansiyonu olan kişlerde ( yüksek kan basıncı ), kan basıncını düşüren ilaçların inme riskini üçte biri aşan bir oranda azalttığı kanıtlanmıştır.

Atrial fibrilasyonu olan kişilerde, pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar da inmeyi önlemektedir. Sigarayı bırakmak da inme riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

ÖNERİLEN BİTKİLER

SARIMSAK

SÖĞÜT

HAVUÇ

BEZELYE

ISPANAK

ZENCEFİL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder