31 Ocak 2009 Cumartesi

LAHANA ( BRASSİCA OLERACEA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




LAHANA ( BRASSİCA OLERACEA )

Yağışlı iklimleri daha çok seven lahananın çeşitli yemekleri, turşusu yapılır. Körpe yaprakları salata olarak tüketilir.

ÖZELLİKLERİ:

İçerisinde bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, B, C, E ve U vitamini bulunur. Besin değeri çok yüksek olan bir sebzedir.

Ortadaki beyaz ve gevrek yapraklarının çiğ olarak yenmesi çok faydalıdır.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Bu şekilde lahana yemek, göğsü yumuşatır, öksürüğü söktürür. Sindirimi kolaydır. Lahana kanı temizler, bol alyuvar yapımını sağlar, bu nedenle kansızlığa şifadır.

Lahananın tabii hali ve yaprakları itibari ile mide ve bağırsak kanserlerine ve kemotrapi ve radyoterapiden sonra kür olarak kullanılması halinde bedende biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Lahana içindeki glucosinolate adı verilen etkin maddesini diğer sebzelerden daha çok barındırması sebebiyle kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. Bolca taze lahana yemek, ses kısıklığına iyi gelir.

Şeker ve romatizma hastalıkları için de çok faydalı olduğu bilinen lahana, bol arsenik, kükürt ve mitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirir. Bol idrar söktürür, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarıya atar.

Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bğırsakların iç yüzeyini korur, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlar.

Mide ülseri, reflü ve gaz oluşumunu engellemek için 2 yumruk büyüklüğünde patates ile beraber yarım kilo tabii lahana çiğden suyu sıkılır, her sabah aç karna 2 bardak yudum yudum içilir, 3 hafta devam edilir.

Bu sırada hayvansal ve konsantre gıdalar tüketilmez. Denenmiştir, mücerreptir.

Yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağıdır.

Selenyumun ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini ve erkeğin cinsel gücünü arttırdığıda bilinir.

KULLANIM ŞEKLİ:

ZAYIFLAMA VE SELÜLİT GİDERME KÜRÜ OLARAK: Lahananın tabii, yeşilimsi ana yapraklarından 5 adet 2 avuç büyüklüğünde olanları, 1 litre suda yaklaşık 5-7 dakika haşlanır, bu su aç karına gün içerisinde tüketilir, 3 ay ( 3 hafta tamamlanınca 1 hafta ara verilip ardından 3 haftalık kür yine uygulanır. ) devam edilir.

BAĞIRSAK VE MİDE KANSERİ İÇİN: Mevsiminde, tabii ortamda yetiştirilmiş büyük yapraklı lahanaların haşlanarak kür halinde 3 hafta boyunca içilmesi, kürler arasında 1 hafta ara verilmesi önerilir.

Lahanalar hibrit tohumdan üretilmiş, düzgün yapılı ve ince yapraklı olmamalıdırlar.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

YAN ETKİLERİ:

Guatr hastası olanlar lahanayı çok fazla tüketmemelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder