27 Ocak 2009 Salı

DOMATES ( SOLANUM LYCOPERSİUM )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




DOMATES ( SOLANUM LYCOPERSİUM )

Yemeklerde lezzetle yenilen ve çok çeşidi olan domates, bin yıllık bir bitkidir. Patlıcangillerden bir çeşittir. Ürünü için yetiştirilir. Vatanı meksika ve peru'dur. Yabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür.

ÖZELLİKLERİ:

Yemeklere konulup, salatası yenilir. Tıbbi değeri çok yüksek olan bir sebzedir. İçerisinde bol miktarda A, B, C ve K vitaminleriyle kalsiyum, fosfor ve potasyum bulunur.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Domatesin içeriğinde lycopin denilen bir madde vardır. Böbrekleri çalıştırarak, bol idrar söktürür. Vücutta biriken üre asitlerini ve üre tuzlarını eriterek idrarla dışarı atar. Bu madde yaşlılığa bağlı makule dejenerasyonunun etkisini azaltır. Bu madde aynı zamanda kolestrole karşı etkili olup idrar yapma zorluklarınıda ortadan kaldırır.

Kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirerek, kabızlığı giderir. Safra ve böbrek taşlarının oluşmasına engel olur. İştahsızlık çekenlere çok faydalıdır. Domates nasır üzerine bağlanırsa, nasırın sökülmesini kolaylaştırır.

KULLANMA ŞEKLİ:

Domates kansere karşı etkili bir sebzedir fakat herhangi bir organda kanser baş gösterdikten sonra artık domates yenmemelidir.

Karaciğer rahatsızlığı, egzama ve mantar şikayeti olanlar, domatesi fazla tüketmemelidir.

Cilde tazelik ve pembelik verir. İsiliği ve mayasılı giderir. Nasırların sökülmesine yardımcı olur. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar.

Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır. Midesi zayıf olanlar, böbrek ve mesanelerinde iltahap olanlar, suyunu içmelidirler.

Her sabah içilen tabii ve çiğden sıkılmış bir su bardağı domates suyuda kansere karşı etkili bir çözüm olabilecektir. Ayrıca kalp büyümelerinin önlenmesi için yine her sabah tabii ve çiğden sıkılmış 1 bardak domates suyu içilmesi önerilir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Hibrit tohumundan domatesler kullanmak normaldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder