16 Ocak 2009 Cuma

ÖKSÜRÜK-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR


Uzun süren öksürükler bir hastalık olmayıp, çeşitli hastalıkların belirtisidir. Herhangi bir tıbbi hastalığa bağlı olmayan uzun süreli öksürüklerde bazı bitkisel tedaviler uygulanabilir.

Okaliptus, nane, ıhlamur, zencefil, meyankökü hapları ve şurupları, C vitamini, şahtere, hibiscus öksürük için faydalıdır. Ihlamur, meyankökü, zencefil birlikte kaynatılırsa etkisi büyük olur. Yulaf çayı ile birlikte üzerlik otu tohumu da kronik bronşite ve öksürüğe iyi gelir.

PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER

* 2-3 parça parmak ucu kadar zencefil, iri bir tutam ıhlamur, 1 çay kaşığı hibiscus, 1 çay kaşığı şahtare bir su bardağı kadar suda 3-4 dakika kadar kaynatılır. 2-3 dakika demlenip içilir. Şekeri fazla kullanmak iyi değildir. Çaya nöbetşekeri konursa öksürük azaltılabilir.

* Günde 2-3 kere meyankökü çiğnemekte yararlıdır.

* Zencefil, kekik ve alerjik kökenli olmayan öksürükte karabiber faydalıdır.

* Kronik öksürük için, 2 adet karaturp, kabak oyacağıyla 5-6 yerinden oyulur. Oyukların içine bal doldurulur ve sadece oyuklarının üstü turp parçacıklarıyla kapatılır. En erken 24 saat içindeki sıvı kaşığa doldurulur ve günde 3 çorba kaşığı şurup şeklinde içilir.

* Kuşburnu, ısırgan, zencefil, şahtere ve hibiscus çaylarını içmek de çok faydalıdır.

* Okaliptus yağıyla buğu yapmak, sırta ve göğse mentol ve okaliptus karışımları sürüp üstüne sıcak kompres uygulamak, ayak tabanlarını susamyağıyla ovup, tuzlu sıcak suya sokmak bu konuda yardımcıdır.

* Ayva çekirdekleri kaynatılıp, bol şekerle karıştırılarak günde 3-4 bardak ılık olarak içmeye devam edilir.

* Ebegümeci kaynatılır, zeytinyağı ve limon katılarak bol bol yenirse göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir ve balgam söker.

* 2 fincan suyun içine 4-5 diş ezilmiş sarımsak konur, yarıya ininceye kadar hafif ateşte kaynatılır.

* Ebegümeci, meyankökü, sinirli ot ve hindiba eşit olarak ince kıyılarak karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu hazırlanan karışım, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere 1 bardak çay, balla tatlandırılıp içilir.

* 20 gram andızotu kökü, 5 gram kekik, 5 gram ince kıyılmış çuha çiçeği kökü karıştırılır. Hazırlanan karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu 1 bardak soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine geldikten sonra 1-2 dakika kaynatılır ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak 2-4 kere 1 bardak içilir.

* Kaynatılmış salep üzerine zencefil ekilerek içilirse, her türlü öksürük için faydalıdır.

* 20 gram kekik, 10 gram çuhaçiçeği kökü, 10 gram ezilmiş anason, 10 gram sinirli ot, 10 gram meyankökü karıştırılır. 1 tatlı dolusu karışım, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve balla tatlandırılarak, günde 2-3 kere 1 bardak içilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ



* Hastanın göğsünün süsen yağıyla ovulması, fayda sağlar.

* Benefşe hamuru, köknar yağı veya fıstık yağıyla karıştırılıp, badem, incir, hurma ve kuru üzümle yenilir.

* 3 dirhem köknar içi, 5 dirhem fıstık içi, 10 dirhem ağartılmış badem, 10 dirhem keten tohumu, 30 dirhem bal karıştırılarak, oluşan karışımdan her gün ceviz büyüklüğünde yenir.

* Keten tohumu balla karıştırılıp yenilir.

ÖNERİLEN BİTKİLER

HATMİ ÇİÇEĞİ

ISIRGAN OTU

LİMON

MEYAN KÖKÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder