28 Ocak 2009 Çarşamba

HAVUÇ (DAUCUZ CAROTA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




HAVUÇ ( DAUCUS CAROTA )

Kökleri sebze olarak yenilen, iki yıllık bir bitkidir. B,C,D ve E vitaminleri yönünde zengin olan havuç, çok faydalı bir besindir.Havuç köklerinin rengi genellikler sarı, turuncu ya da çeşitli tonlarıyla pembedir. Ülkemizde hatay ilimizin Samandağı yöresinde, koyu vişne çürüğü renkli pek nadir görülen havuçlar yetiştirilmektedir. Havuç bitkisinin oluklu gövdesi ve dereotununkine benzeyen ince yaprakları vardır.

ÖZELLİKLERİ:

100 gr. taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 30-42 kalori; 1,1 gr protein; 9,7 gr karbonhidrat; 0 kolestrol; 0,2 gr yağ; 1 gr lif; 36 mgr fosfor; 37 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 47 mgr sodyum; 341 mgr potasyum; 23 mgr magnezyum; 8.115-11.000 IU A vitamini; 0,06 mgr; B1 vitamini; 0,05 mgr; B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini: 0,15 mgr. B6 vitamini : 7,6 mcgr. folik asit: 6-8 mgr. C vitamini ve 0,6 mgr E vitamini.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Havuç, düzenli olarak yenildiğinde, sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin akciğer kanserine yakalanma riskini en aza indirgemektedir:

Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak, mesane ( idrar kesesi ), rahmin boyun bölümü, kalınbağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma rizikosunun % 50 oranında; menopoz döneminin sonrası yaşayan kadınlarda, göğüs kanserlerine yakalanma rizikosunun % 20 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır.

Kalbi dostu da olan havuç, kandaki kolestrol düzeyini düşürmenin en kolay yoludur.

Araştırmalar, havuç yemenin kolestrolde önemli düşmelere neden olduğunu, havuç yemeyi bırakan kişilerde kısa sürede kolestrolün eski düzeyine yükseldiğini göstermiştir.

Havuç içerdiği yüksek lif oranıyla kabızlık çekenlere iyi gelmektedir.

Kaynatılarak içilen havucun suyu diyareye iyi gelir.

Kan yapıcı özelliği vardır. Sabah, öğle ve akşam taze sıkılmış bir çay bardağı havuç suyu içilmelidir.

Böbrek, beyin ve kalp damarlarının çalışmasına yardımcı olur.

KULLANMA ŞEKLİ:

Ayrıca midedeki ülserli kısımların iyileşmesini sağlar. Reflü ve ülser için 1 çay bardağı taze sıkılmış havuç suyu aç karna yudum yudum içildiğinde çözümdür, iyileşme sağlar.

2 çay bardağından fazla içilmemelidir. Alzheimer hastalığı için akşamları içilen taze sıkılmış havuç suyu tedaviye yardımcı olur.

Hücrelerin canlanmasında ve çoğalmasında olumlu bir etkisi vardır. Gözleri kuvvetlendirir. Enginar ile birlikte karaciğerin en iyi ilacıdır.

Karaciğerin safra salgılamasına ve kolestrolü dengelemesine yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırır, yara ve iltihaplarını çabucak iyileştirir.

Sarılığa, ergenlik sivilcelerine, ses kısıklığına iyi gelir.

Hamile hanımların bol miktarda havuç yemesi tavsiye edilir.

Taze havuç lapası güneş yanıklarının üzerine sürülürse tedavi eder.

Havucu rendelemek B ve C vitaminlerinin kaybolmasına yol açar.

Havuçları en güzel tüketim yolu soyulmadan yenmesidir. Sadece temiz yıkamak yeterlidir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder