7 Nisan 2009 Salı

YAĞDAKİ KANSER RİSKİ!-PROF.DR. AHMET MARANKİ'DEN TAVSİYELER



Gıdalarda yağların bir defadan fazla kullanılmasının kanser riski taşıdığı, yağ kaç defa kullanılırsa kanser riskinin de o oranda arttığı belirtildi.




Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, yaptığı açıklamada, 6 yıl önce 3 milyar TL olan Türkiye'nin sağlık harcamalarının bugün 25 milyar TL'yi bulduğunu söyledi.

Türkiye'de 2009 yılında yaklaşık 300 milyon poliklinik hizmetinin verilmesinin beklendiğini dile getiren Türk, bu rakamın Türkiye'de insanların sağlıksız beslendiklerini de gösterdiğini vurguladı.

Son yıllarda ülkemizde kanser vakalarında olağan üstü bir artış yaşandığına dikkati çeken Türk, ''herhangi bir hastaneye gidip onkoloji servisinden randevu almaya kalksanız, ya sıra alamazsınız ya da çok uzun tarihlere gün verilir. Bu durum kanser vakalarının ne oranda arttığının da en bariz göstergesidir'' diye konuştu.

Yapılan araştırmalara göre kansere neden olan faktörlerin başında sağlıksız beslenmenin geldiğine işaret eden Türk, bunda da en büyük etkenin özellikle fast foodlarda yağların tekrar tekrar kullanılması olduğunu öne sürdü.

Gıdalarda yağların bir defadan fazla kullanılmasının bile kanser riski taşıdığını ifade eden Türk, ''yağı kaç defa kullanırsanız kanser riski de o oranda artıyor'' dedi.

-KARNEYLE YAĞ KULLANILMASI ÖNERİSİ-

Pek çok gıda sanayicisinin ve bazı fast food işletmelerinin aynı yağı onlarca kez kullandığını öne süren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:

''Yağı filtre edip ertesi gün bir daha kullanıyorlar. Isıtıldığında yapısı değişen yağ, daha sonraki kızartmalarda ürüne kanserojen etkilerini bırakıyor. Bizde bazı fast food işletmelerinde yağlar en az bir hafta 10 gün kullanılıyor. Avrupa'da ise firmalar kullandıkları yağları karneyle alıp karneyle teslim ediyor. Teslim edilen yağlar ise biyodizel üretiminde kullanılıyor. Bizim de en kısa süre içinde gerekli düzenlemeleri yaparak, gıda sektöründe karneyle yağ kullanımına geçmemiz gerekiyor. Bu düzenleme artık bir zorunluluk haline gelmiştir.''

Aşırı kullanımdan simsiyah olmuş yağların bile bazı kötü niyetli kişilerce magnezyum silikat karıştırılıp yeni yağmış gibi satıldığını vurgulayan Türk, ''yağ kimyasal işlemden geçtikten sonra sanki hiç kullanılmamış gibi berrak bir görünüme kavuşuyor. Ancak içeriğindeki kanserojen etkisi aynen devam ediyor'' dedi.

Prof. Dr. Türk, bu yağların da gıda sanayii, fast food'lar veya ucuz olduğu için dar gelirli insanlar tarafından satın alınarak kullanıldığını, vatandaşların sağlığının ciddi oranda riske atıldığını sözlerine ekledi.

ENGLİSH


cancer risk in oil


The use of fat in foods more than once, the risk of cancer, how many times it is used oil that increase the risk of cancer was indicated.
Selçuk University Meram Medical Faculty Department of Internal Medicine and Nephrology Faculty Prof. Dr. Süleyman Türk, in that, 6 years ago, the 3 billion USD 25 billion TL to Turkey's health expenditures are finding today, he said.

Approximately 300 million in Turkey in 2009 is expected to be brought to the clinic services, the Turkish, the number of people in Turkey is worried about unhealthy eating show.

In recent years, cases of cancer in our country was extraordinary that a striking increase in the Turkish,''you go to a hospital oncology service, to take up the appointment, you can not get either during or very long days are given to date. What proportion of cancer cases increased in this case it also is the most obvious indication,''I was talking.

Cause cancer according to research at the beginning of the factors pointed out that the Turks came unhealthy diet, the most important factors that repeated use of oil, especially fast foodlarda to be kept.

The use of fat in foods, even more than once expressed cancer risk, the Turkish,''If you use the oil several times that increase cancer risk is also''he said.

Recommended for use in oil-in-Carnet

Many food manufacturers and some of the fast food business is using the same oil many times in front of Prof.. Dr. Turk, has recorded the following:

Oil filters are used and again the next day''. Heating oil is the changing structure, the product-carcinogenic effects of fries later leaves. We at least some fast food business in the oil is being used 10 days a week. In Europe the oil companies used to receive and report with the report is delivered by. The oils are delivered is being used in biodiesel production. We soon made the necessary arrangements for the food industry need to switch to the use of oil in the report. This arrangement has now become a necessity.''

Excessive use of oil from the jet was even some bad-intentioned people are selling as new-fallen magnesium silicate can be mixed emphasize Turk,''oils from chemical processes after the meeting if it is ever used as clear a view. However, the carcinogenic effect of the content is exactly continues''he said.

Prof. Dr. Turk, the food industry of this oil, is cheap fast food'lar or purchased by people with limited incomes are used, the health of citizens at risk was taken seriously about the added rate.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder