31 Aralık 2008 Çarşamba
DİŞ AĞRILARINDA-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Diş ağrısı, dişin içi ya da çevresinde oluşur. Ağrı iltihaplı dişten veya diş etinden, tahriş olmuş diş sinirinden, sinüsler ya da çende bulunan bir problemden kaynaklanır. Eğer diş çürüğünüz varsa ağrı oluşur. Çürük şu sebeplere neden olur. Dişteki bir kırık ya da çatlak, dişinizdeki hasar görmüş bir dolgu, sakız çiğnemek gibi sürekli tekrarlayan hareketleri normalden fazla yapmak ya da uyurken dişlerinizi gıcırdatmanız, çekilen diş etleri, dişi çürütmüş olabilecek bir yaralanma oluşturur.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* Defne yaprağı sirke ile kaynatılıp, gargara halinde kullanılır.
DEFNE YAPRAĞI
* 1 Bardak suya, birkaç damla karanfil esansı konulup, bu suyla ağız çalkalanır.
* Sarımsak ezilir, ağrıyan dişin etrafı ovulur.
* 1 Bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı adaçayı konulur. 20 dakika bekletilip, ılık halde gargara yapılır.
* Nane iyice kıyılır, suda birkaç gün bekletilir. Bu karışım bir işede bir kaç gün bekletilir. Ağrıyan ve çürük dişlerin içerisine pamuklu bir miktar konulur.
* Maydanoz ezilir, ağrıyan dişe sürülür.
* 30 gram papatya, 30 gram naneyle karıştırılır. 1 bardak kaynar suya 10 gram konulup, 10 dakika bekletilir. Bu karışımla ağız sık sık çalkalanır.
* Ağrıyan dişe tuz konulursa şifa bulur.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KARANFİL
ZENCEFİL
SÖĞÜT
SUSAM
29 Aralık 2008 Pazartesi
DEPRESYON-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Ciddi depresyonu mutlaka bir psikiyatristin tedavi etmesi gerekir. Hafif depresyonda doğal ve bitkisel maddeler tedaviye yardımcı olabilir. Hafif depresyon, yaşam tarzımızı dengelemek ve pozitif enerji veren teknikleri uygulamakla kontrol altına alınabilir. Spor, egzersiz, yoga gibi rahatlatıcı bedensel faaliyetleri günlük hayatımıza katmak çok önemlidir. Bunların yanı sıra, sarı kantaron bilimsel olarak kabul edilen en yararlı antidepresanlardan biridir. Hafif ve orta depresyonda, klasik olarak kullanılan antidepresan kadar etkili olduğu görülmüştür. Uzun süre kullanılabilen sarı kantaron bitkisi, bırakıldıktan sonra ruhsal durumda ani bir bozulmaya meydan vermez. Omega 3 ve bazı ayurveda prepratları ile sarı kantaron, melisa çayı ve meyan kökü depresyondan korunmada yardımcıdır.Bağışıklık sisteminin depresyon nedenli olduğu bilimsel olarak açıklandığı için, meyan kökünün depresif sinirsel hastalıklara karşıda iyi bir ilaç olarak kullanılabileceği görülmüştür. Kırmızı pul biber, nane, limon, fesleğen, zencefil ve gül suyu ferahlık veren baharatlardır. Beyaz un, beyaz şeker, kırmızı et gibi hazmı zor ve ağır gıdaların fazla yenmesi sinir sistemini olumsuz etkiler. Özellikle tropikal tatlı sulu meyveler, turuncu, kırmızı sebzeler ve meyveler canlılık vererek, kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Derin dinlenme için zaman ayırmak ve meditasyon, yoga, bazı dini ritüeller, reiki ve evrensel enerji gibi bazı spiritüel teknikleri uygulamak zamanla biriken stresin depresyona dönüşmemesi için faydalıdır. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar sonucunda, manevi açıdan boşlukta olan kişilerin daha sık depresyona yakalanabildiklerini ortaya çıkarmıştır.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1-2 granül lavanta, çok az nane ve gül yaprağından karışım bir çay yapıp, günde 2-3 fincan içilmelidir.
* Adaçayı çayından sabah ve akşamları günde 2-3 fincan içilmelidir.
* Lavanta, melisa, gülsuyu, limon, paçuli, sandal ağacı, kırmızı pul biber ve nane kokularını sık sık koklamanında olumlu etkileri vardır.
PAÇULİ
ÖNERİLEN BİTKİLER
MEYAN KÖKÜ
SARI KANTARON
BİBERİYE
SEMİZOTU
28 Aralık 2008 Pazar
KARACİĞER RAHATSIZLIKLARINDA-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Karaciğer, vücudun en önemli toksin atma ve kendini temizleme organlarından biridir. Alerji ve cilt problemlerinin çözümü için karaciğerden toksin atmak çok önemlidir. Hindiba, enginar hapları, soya lesitin, aloe vera, doğal B vitaminleri, arı poleni ve arı sütü kanserde yardımcıdır.
Özel bazı ayurveda ve bitki tabletleri çok sayıda karaciğer hastasına iyi sonuçlar vermiştir.
Öfke ve korku asit karbonlu hava gibidir, karaciğerin baş düşmanıdır. İçinizdeki öfkeyi temizlemek ve korkularınızdan arınmaya çalışın, karaciğerin enerjisini rahatlatın.
BİTKİSEL FORMULLER
* 1.5 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, küçük bir tutam kurtpençesi, ince bir tutam hindiba ve 6-8 adet dut kurusu karıştırarak elde edeceğimiz çay günde 2-3 bardak içilir.
* Arı poleni, toz zerdeçal, taze nane ve nöbet şekeri karaciğer için yararlıdır.
* Sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı balla 1 çay kaşığı zerdeçalı karıştırarak macun yapılır.
* Semizotu tohumu ezilir, 1 bardak suya, 8 gram konulur. 1 müddet kaynatılıp şekerle tatlandırılıp, içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 6-10 gram çilek kökü sapı konulur. 10 dakika kaynatılır, günde 3-5 bardak içilir.
* 1 Bardak suya, 6 gram ayva yaprağı konulur. 10 dakika kaynatılıp, günde birkaç bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 2-10 gram adaçayı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 1-2 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 2 kaşık koyunotu konulur. 10 dakika bekletilip, günde 1-2 bardak içilir.
KOYUNOTU
* 1 gram kaynar suya, 8-10 gram nane yaprağı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* Karaciğer yağlanması için maydonoz suyunun çiğden sıkılıp limon ve su eklenerek sabahları aç karna içilmesi çok iyi bir kür olacaktır.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KARAHİNDİBA
HAVUÇ
ZERDEÇAL
ZENCEFİL
MEYAN KÖKÜ
KARACİĞER HASTALARINA ÖZEL SALATA TARİFİ
Salatalar karaciğer koruyucu içerikleri nedeniyle çok önemlidirler. Salatanızı hazırlarken içine taze meryemana diken yaprakları, havuç ve karahindiba yaprakları ilave edin.
Lezzet vermek içinde üzerine zencefil ve zerdeçal serpin.
27 Aralık 2008 Cumartesi
DALAK RAHATSIZLIKLARI-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Dalak, mor renkte bütün bir guddedir. Yoğunluğu açısından yumuşak ve elastikidir. Bulunduğu yer, kaburga kafesinin altında ve sol üst karın bölgesinin arka kısmındadır. Yaklaşık olarak uzunluğu 12.5 cm, genişliği 7.5 cm ve kalınlığı ise 5 cm'dir. Kan hücrelerinin depolanması, demir metabolizması ve kan hücrelerinin üretimi ve yok edilmesiyle ilgili bir kan lenf-guddesidir.
Cenin gelişirken dalak hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerini üretmektedir. Doğumdan sonra bu görev kemik iliği tarafından üstlenilir ve dalak çalışmalarını bazı tür beyaz hücre üretimi ve yorgun düşmüş kırmızı hücreleri yok etmekle sınırlandırır. Ayrıca kan dolaşımının getirdiği bakterileri ve hareketsiz bakterileride yok eder. Büyük miktarda kan depolar ve bunu zorlama ve üzülme hallerinde salgılar.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Lahana yaprağı sıkılır, elde edilen sudan günde 2-3 bardak üzüm hoşafıyla karıştırılarak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı toz zencefil konur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 4 gram kuru gül konur. 10 dakika bekletilip, balla tatlandırılarak günde 2-3 bardak soğuk olarak içilir.
* 1 Bardak suya, 10 gram kuşkonmaz kökü veya sapı konulur. 5-10 dakika kaynatılıp günde 3-4 bardak içilir.
KUŞKONMAZ KÖKÜ
25 Aralık 2008 Perşembe
DAMAR SERTLİĞİ-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Kanda normalden fazla biriken kolestrol, damarların iç yüzeyine sıvanır, buna kalsiyumda tortu şeklinde yapışır ve damarlar yumuşaklığını kaybederek, sertleşir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Ökse yaprağı, alıç yaprak ve çiçekleri, zeytin yaprağı, enginar yaprağı, servi tohumu gibi bitkilerin çayları çok faydalıdır. Günde 2-4 bardak içilebilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 10 gram şahtere konur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 defa 1 bardak içilir.
* 1 Baş sarımsak ezilir, 200-300 gram yoğurtla karıştırılıp, 1 gece bekletilir.Ertesi gün 2-3 defada yenilir.
* 10 gram sarımsak iyice ezilir, üzerine 10 gram ılık su konulup 24 saat bekletilir. Tülbentle süzülen karışımdan günde 20-40 damla içilir.
23 Aralık 2008 Salı
CÜZAM-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Cüzamın nedeni ' mycobacterium leprae ' adlı bakteridir. Bakteri deri ve sinirleri etkileyerek duyum yitimine, ağır vakalarda ise biçim bozukluğuna yol açar.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Ağaç kavunu sıkılır, suyu şekerle tatlandırılıp içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 10 gram kuzukulağı yaprağı konur. 10 dakika bekletilen karışım şekerle tatlandırılarak günde birkaç bardak içilir.
* Su sarımsağı bitkisi toz haline getirilir. 5 günde 1 defa 20 gram balla karıştırılıp yenilir.
ÇIBAN-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Ateşli hastalıklardan sonra, yaralanmalarda ve vücudun zayıf düşmesini netice veren her durumda, hastalık yapmaya fırsat bulamayan bazı virüsler, canlanarak dokuyu işgal eder. İşgal ettikleri zayıf dokuda, önce ağrı şeklinde kendilerini belli ederler. Sonra ağrılı bölgede bir kızarıklık başlar. Kızarıklık zamanla sertleşmeye ve kabarıklık yapmaya yönelir. Kabarıklığın ortası iltihaplanarak baş verir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Kara boynuzu otu tohumlarını un haline getirinceye kadar dövünüz. Elde ettiğiniz lapa ile çıbanın üzerini örtüp sarınız.
* Keten tohumu dövülerek bal ile karıştırılırsa, elde edilen lapa ise yukarıdaki kara boynuz otu tohumunun yerine geçer.
* Kudret narı yağından günde 2 defa çıbanların üzerine konulur.
* Kuru üzüm, sığırın iç yağı ile merhem haline getirilir. Derideki yaraların üzerine konulursa iltihabını dışarı akıtır, yarayı iyileştirir.
* Marul yaprakları ezilir, lapa halinde çıbanların üzerine konulur. Marul yaprakları haşlamak suretiylede kullanılabilir.
* Semizotu lapa haline getirilip, çıbanların üzerine konulur.
* Ardıç dalları ezilerek kaynatılır. Elde edilen suya, sıcak su ilave edilir, çıbanların üzerine kompres yapılır.
20 Aralık 2008 Cumartesi
CİLT BAKIMI-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Cildimiz, iç dünyamızın yansımasıdır. Karaciğer ve sindirim sistemi sağlıklı çalışmayan bir kişide cilt problemleri baş gösterir. Omega 3, alfa lipoik asit, ısırgan otu, çinko, A,E,B,C vitaminleri, aloe vera, üzüm çekirdeği özleri, adaçayı, papatya, dereotu, kişniş, tarçın ve gülsuyu cildimizin dostudur. Fazla baharat tüketimi cilt için zararlıdır.
Beslenmede bol miktarda sıvı almak, aşırı asitli ve baharatlı gıdalardan uzak durmak, taze süt ve süt ürünlerini bolca tüketmek, mandalina, kırmızı dolmalık biber, salatalık, havuç, şeftali, kayısı, yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmeye dikkat etmek gerekir. Haricen sürülen aloe-vera jellerinin, A,E vitaminli kremlerin, susam ve zeytinyağının, gülsuyunun, salatalık özlerininde faydası olabilir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Bardak kaynar suya, 5 gram ıhlamur konulur. 10 dakika bekletilip, bu suyla yüz ve boyun yıkanır.
* Marul yaprakları sıkılır, suyuyla yüze masaj yapılır.
* 2 kısım gül suyu, 1 kısım kekik suyuyla karıştırılır. Bu karışımla cilt silinir. Cilt eğer fazla yağlıysa, kekik 2 misline çıkarılır.
* Biberin yeşil saplarını yemek yüzü güzelleştirir.
* Kimyon kaynatılır, süzülür ve bu suyla yüz yıkanır.
ÖNERİLEN BİTKİLER
AVAKADO
PAPATYA
SALATALIK
AYNI SAFA ÇİÇEĞİ
HAVUÇ
SEMİZOTU
CEVİZ
ANANAS
ALOE
EVDE YAPABİLECEĞİNİZ DOĞAL CİLT MASKELERİ
* 2 Yemek kaşığı yulaf unu, 2 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu ve 6 yemek kaşığı dolusu buğday kepeği iyice karıştırılıp, biraz su eklenerek lapa haline getirilir. Bu karışımla yağlı ciltler 2-3 dakika boyunca temizlenir. Sonra bolca ılık suyla yıkanır.
* 1 Yumurta sarısı, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı dolusu havuç suyu iyice karıştırılır.15 dakika boyunca yüzde kalan karışım, daha sonra bol suyla yıkanır.
* Soyulmuş salatalıktan kesilen 5 kalın dilim mikserde püre haline getirilir. 2 tatlı kaşığı elma sirkesi, 2 tatlı kaşığı susam yağı,1 yumurta sarısı iyice çırpılarak mikserde karıştırılır. Yüze, boyna ve dekolteye uygulanarak 45 dakika bekletilir.
* Kabuğu soyulan bir elma rendelenir ve 1 yemek kaşığı dolusu krema ile iyice karıştırılır. Yüze, boyna ve dekolteye uygulanarak 10 dakika bekletilir.
* 50 gram soyulmuş badem iyice dövülür. Bademlerin üzerine bir miktar ılık süt konularak yoğrulur. Daha sonra karışıma 10 gram yulaf unu ve 10 gram portakal aroması katılır. 1 saat 15 dakika bekletilen karışım, üzerine biraz daha süt katılarak macun kıvamına getirilir. Bu karışım yüzünüze sürülüp, yumuşak hareketlerle en az yarım saat masaj yapılır. Daha sonra bol su ile yıkanır.
BÖBREK İLTİHABI-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Böbreklerin iç kısımlarının iltihaplanmasıdır. Tıp dilinde ' piyelonefrit ' adı verilir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Böbrek iltihapları, idrar yolları ve idrar torbası iltihabı ( sistit ) için; adaçayı, kocayemiş yaprağı, funda yaprağı ve mersin yaprağı 1 litre sıcak suya bir tutam atılıp, 20 dakika demlenip süzülür. Bu karışımdan aç karnına günde 3 su bardağı içilir. İçilmeye bir müddet devam edilmelidir.
* Bir bardak kaynar suya 20 gram mısır püskülü konulur, demlemeye bırakılır.Günde 2 bardak içilir.
* 1 bardak kaynar suya, 10 gram yabani hindiba bitkisi konur. 10 dakika bekletilip, günde 3-4 bardak içilir.
* Marul tohumu toz haline getirilip, günde 5-6 gram içilir.
* 1 bardak kaynar suya 2-4 gram ardıç tohumu konulur. 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir. Ayrıca bu hastalıkta bolca muz yenilmelidir.
* 1 bardak kaynar suya, 4-6 gram kiraz sapı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
BURUN TIKANIKLIĞI-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Nezle ve grip durumlarında burun tıkanıklığında; 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır ve burna çekilir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Çörek otu suda ıslatılır, sonra tekrar kurutulup, toz haline getirilir. Bu karışım burna çekilir.
* Oğul otu haşlanıp, suyu burna çekilir.
* Papatya haşlanır suyu burna çekilir.
18 Aralık 2008 Perşembe
BRUSELLA-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Bir hayvan hastalığı olmasına rağmen insanlarda da görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde ‘ Bruselloz ‘ olarak bilinen bu hastalığa ‘ Akdeniz humması ‘ da denir.
Hasta hayvanların eti, sütü ve sütünün ürünleriyle temas eden insanlara bu hastalık bulaşabilir. Yüksek olmayan, zaman zaman titreme şeklinde gelen ateş yapar. Gece terleme ile ateş normale düşer.Hasta çabuk yorulur ve terler. İştahsızlık ve buna bağlı olarak zayıflama görülür. Brucella özellikle keçiden geçer, kaynatılmadan sütten yapılan peynirle geçer. İnsanı halsiz ve dermansız bırakır.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* 4 Bardak kaynar suya, 100 gram şahin otu konur. 30 dakika bekletilip, balla tatlandırılarak, 1 günde tüketilir.
* Sarımsak, stafilokokus dureus ve brucella abortus denen mikropları öldürür.
BAŞ AĞRISI-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Baş ağrısının birçok nedeni vardır. Beyne fazla kan hücumu, sinüzit, nezle, grip, bademcik, yüksek tansiyon, düşük tansiyon, kabızlık, göz bozukluğu, şeker hastalığı, dolaşım bozukluğu, karaciğer ve safra rahatsızlığı, solunum yetersizliği, tifo, verem, menenjit, aşırı üzüntü baş ağrısına neden olabilir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Hanımların adet günlerinde görülen baş ağrıları için, 1 çay bardağı sıcak suya, 1 kahve kaşığı civanperçemi otu konulup, 10 dakika demlenip süzülür. ve günde 2 çay bardağı içilir.
* Lavanta, papatya, kekik, karabaş otu gibi bitkiler, 1 çay bardağı sıcak suya, 1 kahve kaşığı koyup 5 dakika demlenip süzülür. Bu karışımdan günde 2-4 bardak içilir.
* Migren için, 2 su bardağı kaynar su içine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş fesleğen, defne ve oğul otu konularak 15 dakika demlenir. Günde 2-3 bardak içilir. Bu karışımın içilmesine düzenli olarak en az 1 ay devam edilirse, zamanla migrene şifa olur.
* 1 Bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı toz zencefil konur, 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 4-10 gram oğul otu konur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 2 gram papatya konur, 10 dakika bekletilir günde 2 bardak içilir.
* 20 gram ıhlamur, 40 gram kedi otu kökü, 20 gram lavanta çiçeği, 20 gram oğul otu yaprağı karıştırılıp, 1 bardak kaynar suya 5-10 gram konur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 fincan içilir.
* Baş ağrısı, kan aldırmakla da tedavi edilebilir. Eğer başın sağ kısmı ağrıyorsa sağ koldan, sol kısmı ağrıyorsa sol koldan kan alınması baş ağrısını olumlu yönde etkiler. Kan aldırmanın mümkün olmadığı durumlarda ise, peygamber efendimizin önerdiği hacamat baldır ya da enseye uygulanır.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KEKİK
SEMİZOTU
NANE
OĞUL OTU
ACI KIRMIZIBİBER
BEL SOĞUKLUĞU-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Tıp dilinde ‘ gonore ‘ denilen bir çeşit zührevi hastalıktır. Cinsi münasebetle bulaşır. İdrar yollarında acıma, yanma, şişlik ve akıntı ile belirir. Akıntı cerahatlidir. Bel soğukluğu, boşaltımın sadece bu doğal boşaltım organları yoluyla gerçekleşmesidir. Özellikle etle tek yönlü beslenen insanlarda bu hastalığa sık rastlanır. Uzun süreli ilaç kullanımlarında, mukus ve irin, erkekte yoğun olarak prostatta, mesanede birikmektedir. Kadında ise rahim enfeksiyonuna neden olmaktadır.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Bardak kaynar suya, 4 gram hasır otu kökü konur. 10 dakika bekletilip içilir.
* Turp tohumu toz haline getirilip, balla macun yapılıp yenir.
* 10 gram salatalık çekirdeği toz haline getirilir, 1 gram kahve ile birlikte aç karnına içilir
BRONŞİT-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Akciğerde bronşların hastalanması neticesi, nefes darlığı çekilmesidir. Diğer bir adıyla nefes borularının iltihaplanmasıdır.
Akut ya da kronik olan bu hastalığa, üşütme, soğuk yeme içme, kirli ve tozlu hava sebep olabilir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Kazayağı bitkisinin çiçek ve yaprakları, taze çam sürgünü, yer sarmaşığı, ebegümeci, okaliptus yaprağı, andız otu, kekik, gülhatmi çiçek ve yaprakların 1 litre sıcak suya birer tutam konulur. Bu karışım 10 dakika demlenip, süzülür ve biraz bal ilave edilerek günde 4-5 bardak içilir.
* Öksürük otu kronik ve akut bronşite, nezle ve gribe karşı etkilidir.
* 1 Bardak kaynar suya, 5-6 gram ufalanmış ebegümeci konulup,10 akika bekletilir. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 5 gram ufalanmış defne yaprağı, 10 gram kurutulmuş ve ince doğranmış portakal kabuğu konulur. 10-15 dakika bekletilen karışımdan günde 2-3 bardak balla tatlandırılıp içilir.
* Çörek otu hafif kavruluptoz haline getirilir. Günde 3 defa, 1 çay kaşığı toz çörekotu, yarım çay kaşığı balla ağızda emilerek yutulur.
* 1 Bardak suya, 3 gram kekik konulup, 10 dakika bekletilir. Bu karışımdan günde 3 bardak içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
SABUNOTU
ISIRGAN OTU
SARIMSAK
AYRIK OTU
HATMİ ÇİÇEĞİ
BAĞIRSAK SOLUCANLARI-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Bağırsak solucanları tenyalar, yuvarlak solucanlar ve kıl kurtları olarak üçe ayrılabilir. Tenyalar, 7-8 metreye kadar uzayabilen, halk arasında şerit diye bilinen bir canlıdır. İyi pişmemiş etlerde insanlara geçer. Şerit olan kişide karın şişliği, bulantı ve iştahsızlık görülür. Bağırsak normal çalışmaz ve sinir sistemi bozukluğu baş gösterir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
Tenyaları düşürmek için,
* 1 Çorba kaşığı eğrelti otu, 2 su bardağı suda çay gibi demlenip, 15 dakika arayla aç karna 1'er su bardağı içilir.
* 1 Litre sıcak suya 1 yemek kaşığı kekik konulup, 15 dakika demlenir ve süzülür. Sabahları aç karnına 1 bardak gün boyuda toplam 4 bardak tüketilir.
* İnce rendelenmiş 200 gram havuç, sabahları aç karnına yenir.Öğleye kadar birşey yenmez. Öğle ve akşam yemeklerinden 20 dakika önce 100′er gram daha yenir. 5-6 gün boyunca yenilmeye devam edilmelidir. Yuvarlak solucanlar, 10-20 cm boyunda olup, genellikle 3-10 yaşındaki çocuklarda görülür. Karın şişliği, karın ağrısı, zayıflama ve kaşıntı görülür. Tedavisi için;
* 1 Su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı papatya konulur. 10 dakika demlenip süzülür. Yemeklerden 1 saat önce günde 3-4 bardak içilir.
* Kıl kurtları 3-4 mm boyunda olup, gözle görülen ufak kurtlardır. Geceleri uykusuzluk, sinir bozukluğu, baş dönmesi ve apandist bölgesinde ağrılara sebep olurlar. Sabahları aç karnına 250 gram çilek yenilip, öğleye kadar başka birşey yenmesse şifa olur. Bir müddet buna devam etmelidir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
ZERDEÇAL
KARANFİL
PAPAYA
SARIMSAK
ZENCEFİL
17 Aralık 2008 Çarşamba
BADEMCİK-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Ağızda, dilin arkasında bulunan lenf bezleridir. Bademcik iltihabı 9 yaşın altındaki çocuklarda çok sık görülür. Bademcik iltihabı, vücudun kendini enfeksiyonlara karşı koruduğunu gösterir.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Kekik, okaliptüs, ıhlamur, kuşburnu, ebegümeci, böğürtlen, adaçayı, sinirli ot ve kayışkıran gibi bitkilerin hepsi ya da bulunanlar, 2litre sıcak suya birer tutam atılıp, 1 saat demlenir. Bu karışımın bir günde, su yerine içilerek tüketilmesi gerekir.
* Ağız içinden bademciklere tuz sürülürse iltihabı boşaltır.
* Erik yapraklar kaynatılıp, su ile gargara yapılır.
* 1 Bardak suya 1 kaşı dövülmüş kenevir konur. 10 dakika bekletilip 1 günde tüketilerek içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 10-12 gram adaçayı konulup, 5 dakika aynatılır. Oluşan karışımla boğaz gargara yapılır.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KARAHİNDİBA
BÖĞÜRTLEN
ADAÇAYI
SARIMSAK
16 Aralık 2008 Salı
ATEŞ YÜKSELMESİ-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Vücut sıcaklığının 37.5 dereceden yukarı çıkmasına ateş yükselmesi denir. Ateş yükselmesiyle birlikte, üşüme, titreme, baş ağrısı, iştahsızlık ve vücut kırgınlığı görülür.
Bazı bitkiler ateşi düşürmek için çok faydalıdır.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Kaynatılan ıhlamurdan 1 bardak alınıp içine 1 çay kaşığı dolusu nane konulur. 10 dakika demlenen karışımdan içilip terlenirse ateş düşer.
* Maydanoz, kantoron, pelin yaprağı, okaliptüs yaprağı, ayları ile kuru erik hoşafı yapılıp içilmelidir.
* 1 Bardak kaynar suya ufalanmış ebegümeci konulur, 10 dakika demlenir ve günde 3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya 10 gram civanperçemi konur, 10 dakika bekletilir ve günde 2-3 bardak içilir.
* Bir ya da 2 çay kaşığı kurutulmuş söğüt kabuğunu 250 ml. kaynar suya karıştırıp 20 dakika kadar demlemeye bırakın. Tadındaki acılığı almak için zencefil, tarçın, papatya ya da diğer lezzetli bitkilerden katabilirsiniz.
ÖNERİLEN BİTKİLER
SÖĞÜT
ZENCEFİL
ACI KIRMIZI BİBER
ARTRİT ÇAYI
Fesleğen, Karaısırgan, melisa, güvey otu, kekik, nane, biberiye, ada çayı, yeşil nane ve kekiğin üzerine birer tutam zencefil ve zerdeçal ekleyin. Hoşunuza giden malzemelerden iki ölçü, daha az cazip gelenlerden ise bir ölçü karıştırabilirsiniz. Bu karışıma kaynar su ekleyin ve içmeden önce 15-20 dakika kadar demlemeye bırakın.
ARTRİT DİYETİ
Aşağıda verilen malzemeler karıştırılarak güzel bir artrit çorbası hazırlayabilirsiniz. Temel malzemeleri karıştırın ve bunları hoşunuza giden baharatlarla lezzetlendirin. Aşağıdaki malzemelerin miktarları ve baharatlarıyla oynayabilirsiniz.
* 3-3.5 litre su, 50 gram doğranmış hindiba, 2 çorbakaşığı dövülmüş sarımsak, 250 gram ısırgan yaprağı, 50 gram küp doğranmış patlıcan, 100 gram küp doğranmış havuç, 100 gram doğranmış kuşkonmaz, 100 gram karahindiba yaprağı, 100 gram incecik doğranmış karahindiba kökü, 50 gram doğranmış ispanak, çemen otu, 250 gram boyuna kesilmiş çalı fasulyesi, yarım kilo lahana, 2 çorba kaşığı zerdeçal, 250 gram doğranmış kereviz, 2 çorba kaşığı meyan kökü, 2 çorba kaşığı eşek otu tohumu, kırmızı toz biber, toz kara biber, beyaz hardal, keten tohumu, saparna ve limon suyu.
Suyu büyük bir tencereye koyarak içine lahana, fasulye, kereviz, ısırgan, havuç, kuşkonmaz, karahindiba yaprağı ve kökü, ıspanak, patlıcan, hindiba, sarımsak, zerdeçal, meyan kökü ve eşek otu tohumu atıp karıştırdıktan sonra üzerlerine kırmızı ve karabiber, hardal, keten tohumu, saparna, çemen otu ve limon suyu ekleyin. Yüksek ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra ocağı kısığa alıp, tencerenin kapağını kapatın ve 20-30 dakika ya da sebzeler yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin. dört kişilik çorbanız hazır.
ARTRİT ( EKLEM İLTİHABI )-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Romatoid Artrit en yaygın romatizmal hastalıktır ve daha fazla kadınlarda olmak üzere nüfusun yüzde0,5 inde görülmektedir. Hastalığın sebebi henüz tam olarak açıklanamamıştır, ancak genetik faktörlerle bünyenin kendi dokularına karşı çalışması süreçleri ile bağlantılar mevcuttur.
ÖNERİLEN BİTKİLER
ISIRGAN OTU
BİBERİYE
SÖĞÜT
ZENCEFİL
KIRMIZIBİBER
ARTRİT ( EKLEM İLTİHABI )-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Romatoid Artrit en yaygın romatizmal hastalıktır ve daha fazla kadınlarda olmak üzere nüfusun yüzde0,5 inde görülmektedir. Hastalığın sebebi henüz tam olarak açıklanamamıştır, ancak genetik faktörlerle bünyenin kendi dokularına karşı çalışması süreçleri ile bağlantılar mevcuttur.
ÖNERİLEN BİTKİLER
ISIRGAN OTU
BİBERİYE
SÖĞÜT
ZENCEFİL
KIRMIZIBİBER
ARPACIK-PROF. DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Göz kapağında çıkan iltihaplı sivilcedir. Göz kapağı kenarının kızarmasıyla kendini gösterir. Zayıf ve kabız olanlarda sık görülür.
BİTKİSEL FORMÜLLER
* Soyulmuş 1 diş sarımsağın ucu kesilir ve arpacık üzerine günde 2-3 defa sürülür. Marul yaprakları ezilir, lapa haline getirilip arpacığın üzerine konulur. Patates haşlanıp ezilir ve göz üzerine günde 3-4 defa konulur.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KEKİK
PATATES
PAPATYA
SARIMSAK
ALERJİ-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Bazı insanların ücut dirençleri, çeşitli yiyecekler, çiçek tozları, elbise, halı, parfümler, plastik eşyalar, dar elbiseler, sıcak veya soğuk hava ile hayvan tüyleri gibi maddeler duyarlıdır.
Alerjik durumlar, psikoloji ve yanlış beslenme ile yakından ilgilidir. Özellikle son yıllarda hazır gıdaların, boyalı katık maddeler içeren yiyeceklerin beyaz un ve şekerin aşırı tüketimi alerjik reaksiyonları arttırdı. Her türlü alerjide karaciğerin kendini temizlemesi ve toksin atması çok önemlidir.
Yeterli miktarda C vitamini alınması çok önemlidir. Alerjik belirtiler hisseden kişinin, vücut diencini azaltan pastırma, scuk, konserve, et ve balıklar, kavun, çilek gibi gıdalardan çok fazla tüketmemelidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
Alerjisi olanlar, şahtere, ısırgan,zerdeçal, aloe vera, yulaf ezmesi, maydonoz, sarımsak, buğday çimi, taze bezelye, soya fasulyesi, badem, fındık, muşmula, at kuyruğu ve sinirli ot bol bol tüketmelidir. Günde 2-3 bardak ısırgan otu çayı, öğün aralarında tatlandırılmadan içilmelidir. Alerjiyi, oluştuğu nedenegöre tedavi etmek en doğrusudur.
ÖNERİLEN BİTKİLER
SARIMSAK
SOĞAN
ISIRGAN OTU
C VİTAMİNİ
PAPATYA
15 Aralık 2008 Pazartesi
Sağlıklı yaşam için özel bilgiler.Prof. Dr. Ahmet Maraki’nin Şifalı bitkiler adlı kitabından alınmıştır.
* Tükürüklerinizi asla israf etmeyiniz.Mümkünse yutunuz. Ömrünüzde etki eder,gücünüzü artırır.
* Başın kutsallığını, bütün bedeni idare eden merkez olduğunu, ruhumuzun ve bedenimizin yönetim yeri olduğunu düşününüz.
* Baş ve ayak ısı dengesini sağlayın. Başınızın arkasını ılık tutun. Birşeye devamlı yoğunlaşmayın.Aşırı kullanım ve yoğunlaşma düşünce enerji sisteminizi bloke eder.
* Başınızı serin tutmak, ayağınızı sıcak tutmak bedeni mutedil tutmaktır.
* Kalp ve zihin ilişkisini düşününüz.Tutkularınızın esiri olmayınız, aklınız kalbinize hakim olsun.
* Seviniz, sevdiğiniz şeylere sarılınız. Herşeyin aşırısından kaçıp ılımlı olun. Keskin sirkenin küpüne zarar verdiğini unutmayın.
* Böbreklerinizi dikkate alın. Soğuğa, strese ve cinselliğe yenilmeyin.Böbrek saçların dökülmesine olumsuz etki eder.
* Cinsel içgüdülerinizi dengelerseniz yoğunlaşmanız artabilir.Az konuşup az düşünün. Geçmiş ve gelecek hakkında endişelenmeyin.Enerjiniz bloke olabilir.
* Bugünü yaşayın. Herkezi affedici ve herkeze yardım edici ruhla olun.
* Keder, sıkıntı, öfke organlarınızı zehirler. Mutluluk bunun panzehiridir.
* Daima gözlerinizi güldürüp kalbinizi sevgiyle doldurun.Sıkıntılarınıza gülümseyerek bakın ve onu uzaklaştırın.
* Bitki yağları ve çaylarıyla vücudunuzu masajla uyarın, enerjinizi artırın.
* Gereksiz yerde gülmek insanı mahcup ettiği gibi, acıkmadan yemek, susamadan içmekte vucudun sıhhatine zararlıdır. Bedeni mahcup eder.
* Bedenimiz için düzenli hareketler yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
* Çok yemek yememeliyiz.
* Uyku saatlerine dikkat etmeli, mevsim değişikliklerini dikkate almalıyız.
* Dolu mideyle asla yatağa girmemelidir.
* Her gün mutlaka 20-40 dakika arası egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
* Günlük stresi asla ertesi güne taşımamalıdır.
* İyi bir uyku düzenine sahip olmalıdır.
* Cildi belli aralıklarla susam yağı ve aloe vera ile beslemelidir.
* Yaşam boyunca yeterince güneş ışığı almalıdır.
* Sağlıklı ve düzenli bir cinsel hayat sürdürülmelidir.
* Boşaltım sistemini iyi çalıştırmalı, İdrar, dışkı, gözyaşı gibi doğal ihtiyaçları asla tutmamalıyız.
* Evcil hayvanları bahçede beslemeli, bitki yetiştirmelidir.
* Tok karnına banyoya girilmemelidir.
* Hanımlar adet günlerinde cinsel ilişkide bulunmamalıdır.
* Aşırı derecede tokken cinsel ilişkide bulunmamalıdır.
* Kendinize zaman ayırmalı, besin desteği alınmalı ve düzenli egzersiz yapmalıdır.
* Kahvaltı 07-09 saatleri arasında, Öğle yemeği 12-14, Akşam yemeği gün batımında yenmelidir.Sabah mide aktifleşmeye başladığından normal yenmeli, öğlen en kızgın an ağır yenmeli, akşam ise pasifleşmeden dolayı hafif yenmelidir.
* Hergün bir çeşit yemek yemek bedeni korumanın yoludur.
Sağlıklı beslenmek için özel bilgiler.Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin Şifalı bitkiler adlı kitabından alınmıştır.
* Bal ve bal ürünlerinin bütün hastalıklarda ana madde olarak kullanılmasının zaruriliği bir kere daha dile getirilmelidir.
* Dünyamızın üçte ikisinin sularla kaplı olduğu, denizlerimizdeki balıkların aynı oranda hastalıkları da tedavi ettiği, balık ürünleri va yağlarının insan sağlığı tedavisinde ön plana çıkarılması gereklidir.
* Yiyecek ve içecekler bedenin ilacıdır.Maddesiyle ve suretiyle etki eder.
* Bir öğünde mesela embriyolu buğday ekmeği koyun eti, kümes hayvanları ile hafif tatlılar, küçük lokmalarla çok çiğneyerek ve meyvelerden incir ve kuru üzümle yenerek ideal beslenme sağlanabilir.
* Yaz günlerinde soğuk yiyecekler, kış günlerinde sıcak besinler alınmalıdır.Yemek zamanı kısa tutularak öğün aralarındaki zaman dilimleri açılmalı, hazım karışmalıdır.
* Ekşi yiyecekler her zaman yenirse bedene zararlı, ihtiyarlatıcı uzuvları kurutucudur. Tedavi edici olarak kullanılabilir.
* Tatlı yemekler mideyi rahatlatır, bedeni ısıtır, safrayı tahrik eder. ( devamlı yenmemek şartıyla )
* Tuzlu gıdalar bedeni kurutur, safra yapar, şehveti artırır, uzuv ve kuvvetler zarar verir.
* Tatlıyla ekşi birbirinin panzehiridir.
* İki öğün yemek ruha hafiflik ve sıhhat verir. Şefaate sebeptir.
* Hastalıkların çoğu tokluktandır.Bundan korunan kimse ömrünü afiyetle geçirir.Balıkla yoğurdu beraber yemek bedene zararlıdır. Bazen cüzzam felç gibi müzbin hastalıkların sebebidir.
* Yoğurtla ekşi, pilavla sirke, sütlaç üzerine nar veya üzümde mideye zararlıdır ve yenmemelidir. Yenirse bunların ilacı ekmekle kuru üzüm yemek olup, bunu yapan hayat boyu doktora muhtaç olmaz denmiştir.
* Sütlü gıdalar beraberce yenmemelidir. (Süt, peynir, lor , kaşar.)
* Sebzelerle et beraber iyi bir besindir.Etle yoğurt birbirini tamamlar.Meyveyle sebze, sütle et, meyve ile et, pirinçle patates, patatesle ekmek beraberce yenmez, pişirilmez.
* Baharatlarla, kekik, nane, maydonoz, dereotu, zencefille yemekleri süsleyin, şifadır. Nimet olan yemeği severek, isteyerek, çiğneyerek, dikkatlice ve başka birşeyle meşgul olmadan, konuşmadan, televizyon seyretmeden yiyelim. Farkı farkediniz.
* Her zaman vazgeçemiyeceğimiz taze meyve, sebze, deniz mahsulu, kurutulmuş kavrulmamış yemişlerle yaşam enerjinizi maximum düzeyde tutabilir enerji kalkanınzı kuvvetlendirip, korunabilirsiniz.
* Haftada bir gün yemek yemeyin. sadece sıkılmış taze meyve suyu için.
* Kızartmayla beslenmeyiniz ve şeker yerine doğal tatlandırıcılarla beslenin.
* Acıkmadan asla yemeyin.
* Yemek yerken mümkünse arpa ekmeği veya kepekli buğday unuyla karışık arpa ekmeği yiyin.
* Embriyonsuz beyaz ekmek alışkanlık yapar.Posadır, acıktırır.
* Devamlı et yemek kalbi karartır.41 gün hiç yağlı ve et yememekte insan doğasını değiştirir.
* Yemeğin lezzetini bulacak kadar aç olun. Mümkünse tek bir çeşit yemekle yetinin., Cisim sıhhat ve sürura, kalp hayat ve huzura kavuşsun.
* Yemeğin ölçüsü, midenin üçde birini yemek, üçte birini su, üçte birini ise havaya ayırmaktır.
* Bütün yemeklerin en iyisi ve sevgilisi ve kalpte incelik hasıla edeni, arpa ekmeği, mercimek çorbası ve su kabağından yapılan herizdir. Bunu yiyenin 30-40 adam kuvvetinde bulunacağı ve gece ibadetine sebep olabileceği söylenmiştir.
* Mevsiminde taze meyve sebze, değilse tabi yoldan kurutulmuşunu yiyin.
* Mübarek balı, sabah aç karnına yiyen, içen her hastalıktan şifa bulur.
* Kabronhidratlı yiyecekleri, sebzeleri kaynatmadan veya kaynayan suyunu dökmeden, tıkırında öldürerek yiyiniz ki beden enerjiniz artsın. Aksi taktirde bedenin posalardan alacağı bir şey besin yoktur.
* Mümkün olduğunca hormonsuz ve doğal gıdalarla beslenilmelidir.
* Mevsim dışı yiyecekler, kırmızı et, suni yemle beslenen kümes hayvanları, beyaz un ve beyaz şeker gıdalarından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
* Balık, yoğurt, süt, yumurt gibi gıdalar birlikte tüketilmemelidir.
* Bol miktarda ılık su içilmelidir.
Mucize kaynağı su ile ilgili özel bilgiler. Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin Şifalı bitkiler adlı kitabından alınmıştır.
* Su, bir içecek olup görevi, besinleri yumuşatmak, pişirmek ve gıdaların dar yollardan geçmesini sağlamaktır.
* Suların en yumuşağı nehir duyu olup şiddetli kayaların ve taşların üzerinden akanı en makbulüdür. Mağara ve kuyu suları sert sulardır. Boruda bekleyen suyu değil akan suyu içmek şifalıdır.
* Suyun yemeklerden 2-3 saat önce veya sonra içilmesi faydalıdır.İştahı olmayanlar, sıcak kanlılar yemek sonlarına doğru yudum yudum su içebilir.
* Su aç karına, terliyken, cima ettikten, hamamdan çıkıp müshil içtikten sonra ve meyve üzerine içilmemelidir. Bilhassa soğuk su içmek zararlıdır.
* Suyu çocuğun meme emmesi gibi emerek 3 nefeste içmeli, her nefeste 3 yudumdan çok içmemelidir.
* Suyu ayakta içmek hatalı ve tehlikelidir.
* Suyu severek onun adıyla isteyerek içersek kozmik boyutu değişir. Kozmik su olur.
* Bütün meyveler, hamur işleri tek başına yenmeli, yemeklerle birlikte asla yenmemeli, yemeklerden önce veya sonra yenmelidir. Kahvaltı gibi.
Anti-Aging beslenmede dikkat edilmesi gerekenler. Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin Şifalı bitkiler adlı kitabından alınmıştır.
Hücrelerin, serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunması için her gün sebze ve meyve tüketmelidir.
* Konserve besinler değil, taze veya kurutulmuş olanlar tercih edilmelidir.
* Sebzeler mümkün olduğunca çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmelidir. Çiğ ve taze sebzelerin sahip olduğu antioksidant özellik, pişirmeyle yok olur.Az pişirme beta karoten emiliminide artırır.
* Margarin yağlar yerine hayvansal yağlardan, zeytinyağı, kanola yağı gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir.
* Kuru fasulye, nohut, bakla , bezelye, mercimek, yeşil fasulye, soya ve yulafta bol miktarda bulunan saponinler, antioksidant etki göstererek hücrelerde DNA mutasyonlarını önleyerek antikanserajön etki gösterir. Bu yüzden kurubaklagiller sıklıkla tercih edilmelidir.
* Zeytinyağı en iyi antioksidant yağdır. Bol E vitamini sağlaması nedeniyle gençlik sağlar ve hastalıklardan uzak tutar.
* Avakodo, kötü kolestrolü düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır.
* Demir, kırmızı kan hücrelerimizde oksijen taşıyan hemoglabin ve kaslarımızdaki miyoglabin proteinlerinin yapısında yer alır.En çok bulunduğu besinler, ciğer, yumurta sarısı, kırmızı etler, nohut, mercimek, balık, istiridye, yeşil yapraklı sebzedir.Eksikliğinde kansızlık ve bağışıklık sisteminde bozukluk oluşur.Ancak demir fazlalığı vücüdumuzda aynen paslanma benzeri oksitlenme yaparak, damar sertliğine ve tüm vücut hücrelerinin erken yaşlanmasına, yağlanmasına neden olur. Bu nedenle demir prepatları doktor kontrolünde alınmalıdır.
* Beyaz unlu gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates ve tüm şeker katkılı gıdaların glisemik indeksi yüksektir. Buda erken yaşlanmaya sebep olur. Beyaz pirinç yerine posa bakımından zengin esmer pirinç yada bulgur pilavı tercih edilmelidir.
ŞUNU UNUTMAMALIYIZ; Hangi tedavi yöntemini uygularsak uygulayalım kişinin iyi olacağını bilmesi, kullanacağı maddeyi sevmesi ve onun kendisi için bir şifa kaynağı olacağına inanması çok önemlidir. Bedenimizin değerini çok iyi bilmeli ve kendimize bakmak için hasta olmayı beklememeliyiz.
KAPLICA VE KÜR SULARININ ÖNEMİ-PROF. DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Kaplıca sularındaki terkiplere göre planlı kür halinde yıkanmanın, bedendeki yaraları, ağrıları iyi ettiği gibi içteki kötü kokularıda giderdiği vakadır.
* Tabipler demişlerdir ki; herkez kendi vücudunun doktoru olmalı, kullandığı ilaç ve gıdalarındoğalarını ve faydalarını bilmeli, herbirini bu hükümle kullanmalıdır.Böylece insan vücudu sağlıklı kalabilir.
* Dünyada hamamlar bilimsel araştırma enstütülerinin kontrolünde şifa yaymakta, insanlar sıcak-soğuk terapileriyle sağlıklı yaşamaktadırlar.
*Almanya’da 1821 yılında ortaya çıkan Stephan Kneipp tabi şifahaneleri bütün Avrupa’da bizim anlattığımız metodları uygulayarak ülkesine büyük girdiler sağlamaktadır.
* Ülkemizde unutturulan ve yasaklanan Osmanlı Darüşifaları, renk odaları, ses odaları, su terapileri, aroma terapileri, müzik terapileri ile dünya insanlarına şifa vermektedir.
VİTİLİGO (ALALIK)-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Halk dilinde alalık diye bilinen ve pigmentlerin lekelenmesiyle başlayan hastalık son zamanlarda çok yaygınlaşmıştır. Karaciğerin kanı temizleyememesi ilede orantılı olarak belirginlik gösterir. Yapılan detoks-arındırma uygulamalarında, kalın bağırsak-safra kesesi-karaciğer temizliklerinde çok olumlu neticeler alınmaktadır. Bilhassa, toplu havuza girmelerde sudaki klorserbest radikalleri tetikediğinden, güneşlenmeyle birlikte bu hastalığı ortaya çıkarabilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
MISIR VE MISIR PÜSKÜLÜ
AIDS-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV (hiv) adı verilen virüstür. HIV, girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV’ın etkisi yanı sıra, çeşitli mikroplarda hastalıklara neden olurlar. HIV vücuda girdiği andan itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELİSA yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir. Anti-HIV antikorların ELİSA yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye ( pencere dönemi ) ihtiyaç vardır. Bu nedenle test bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır. Bu testin pozitif olması kanda HIV virüsü olduğunu gösterir. Ancak bu testin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır. Bu nedenle kişinin HIV pozitif olduğunu söyleyebilmesi için Westernblood testi denen doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gereklidir. HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre, 3-15 yıl, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çıkar. HIV bulaştığı vucutta çeşitli hücrelere, özellikle CD4T kan hücrelerine yerleşerek çoğalır. Zarar gören CDT4 hücreleri giderek azalır ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar. Vucut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlanan uçuk, pamukçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük, tüberküloz, akciğer hastalıkları gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin belirmesi durumunda AIDS düşünülebilir. Kaposi sarkomu ve bazı lenfomalarda, HIV enfeksiyonunu düşündüren önemli belirtilerdendir. Kesin tanı için Anti-HIV testi yapılır.
ÖNERİLEN BİTKİLER
HERHANGİ BİR BİTKİYİ DENEMEDEN ÖNCE MUTLAKA DOKTORUNUZA
DANIŞMALISINIZ.
MEYAN KÖKÜ
SARI KANTARON
ALOE VERA
DUL AVRAT OTU
SARIMSAK
SOĞAN
ARMUT
11 Aralık 2008 Perşembe
Bitkilerle ilgili özel bilgiler.Prof.Dr. Ahmet Maranki’nin Şifalı Bitkiler adlı kitabından alınmıştır.
* Son zamanlarda sık duyduğunumuz ALOEVERA yani SARISABIR bitkisi mutlaka enstütü seviyesinde araştırılmalıdır.
* Uzak doğunun ginseng inin kirlenen hafızaların unutkanlık ve bellek temizlemenin ilacı olabileceği araştırılmalıdır.
* Papatyagillerin başrahatsızlıkları ve çözülemeyen yarım baş ve migren gibi hastalıklara şifa olabileceği hakikati ortaya çıkarılmalıdır.
* Günümüzün en çok konuşulan kilo problemleri, kan yağları ve bilhassa kolestrol rahatsızlıklarının turunçgiller ve bilhassa greyfurtla tedavisi incelenmelidir.
* Zencefilin mucize tedavisi bulantı, kendinden geçme ve birçok rahatsızlıklara şifa olduğu belirtilmelidir.
* Çözümsüz Gut hastalıklarında kereviz ve kiraz sapının mucizeviliği araştırılmalıdır.Nane kekik gibi keskin kokulu bitkilerin yağlarının direkt olarak bedendeki ağrı merkezlerine etki edeceği bütün uzak doğu tedavilerinde kullanıldığı unutulmamalıdır.
* Günde 1 elma yemek sizin sağlıklı bir insan olmanızı sağlar.
* Trunçgillerin ve bilhassa tropikal bölgede üretilen fekoyayanın şeker hastalarının devası olduğunu biliyormusunuz?
* İncir yemek kulunç ve romatizmadan emniyette olmayı ve kalbe incelik, mideye rahatlık vermeyi sağlar.Kabızlığı önler.
* Reyhan ve su alınırsa karın ve mesane yıkanır.Bunların çok özellikleri vardır.
* Hıyarı tuzla, cevizi tatlı ile yiyiniz. Beyninizi uyarır.
* Patlıcan yumuşatılıp yenirse beden illetleri izale olur.
* Toprağın zehri olan doğal ak mantarın suyu yüze şifadır.Bedene gıdadır.Enerji özellikleri tabir edilemiyecek kadar çoktur. Her gün yiyin.
* Hergün sabah içilen soğan suyu sizin direnç kaynağınızdır.
* Isırgan kökü, sapı, yaprağı, çiçeği meyvesi ve tohumunun şifasından ibret alın.
* Cevizi yeşil kabuğuyla marmelat olarak yerseniz tiroide şifa, cinsel hayata katkıdır.
* Kırmızı kuru üzümün çekirdeği başta kanser olmak üzere çözümsüz hastalıklara şifadır.
* Keten tohumu, yulaf, buğday, çavdar gibi taneli tohumların bedenin tam şifası için ısıtılarak çimlendirilip yenmesi her hastalığın devasıdır.
* Fasulyeyi, baklayı kabuğuyla yiyende, başta şeker hastalığı olmak üzere bütün hastalıklar çıkar.
* Günümüz psikolojik bozukluklarında sakinleştirici olarak valerianın mutlak insanlığın hizmetine sunulması gerekir.
* Aşırı baharat tüketimi zararlı olmakla beraber, normal dozlarda zencefil, zerdaçal, kekik biberiye, fesleğen, tarçın, dereotu, taze soğan, mercanköşk, karabiber, limon, kerevizsapı gibi baharatları tüketmelidir.
ZAYIFLIK-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
*Zayıflıkta şişmanlık gibi sağlık riskleri taşıyan bir durumdur.Zayıflık kişinin vücut kitle indeksinin % oranının düşük olması ile tanımlanır.
*Şişmanlığın tespitinde kullanılan formül, zayıflık tespitinde de geçerlidir.Kişinin kg cinsinden vücut ağırlığı, boyunun metre cinsinden karesine bölünür.Vücut kitle indeksi kg/m2 dir.Örneğin 1.78 boyunda 56 kg ağırlığında bir delikanlı zayıftır çünki vücut kitle endeksi 56/(1.78×1.78)=17.7!dir. Diğer bir kriterde insanın ideal vücut ağırlığından %20 daha fazla zayıf olmasıdır.İdeal kilo toplumdan topluma, cinsiyete ve yaşa göre değişmektedir.
* Vücut ağırlığının zayıf olmasının sağlık sonuçları olduğu gibi bireyin karekterinede negatif etkileri olabilir.Zayıf kişilerin vücut dirençleri düşük olur, kolaylıkla mikrop kapabilirler.
* Normal kilolu bir kişinin bağışıklık sistemi bu mikropları kendi akyuvarları ile temizlerken zayıf kişilerde bu her zaman mümkün olmamaktadır. Zayıf kişilerin vücut direncide zayıftır.
* Verem hastalığı, zatüree, solunum yolu hastalıkları, böbrek iltahabı ve tifoya yakalanmaları daha kolaydır.Bazı kanser türleri zayıf kişilerde daha fazla görülür. Zayıflık bireyin özgüvenini olumsuz yönde etkiler ve dış görünüşe çelimsizlik ve kuvvetsizlik olarak yansır.
*Zayıf kişiler bu özellikleri dolayısı ile komplekse girebilirler ve karşı cinsten insanlar ile ilişki kurmaktan çekinirler. Bu özellikle zayıf erkeklerde kız arkadaşlarına yetememe ve cinsel performans gösterememe korkusu ile belirginleşir.Bu durumda beslenme girişimlerinin ve psikolojik destek tedavisinin önemi ortadadır.
ŞEKER HASTALIĞI-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* Arpa çimi, yulaf, kereviz tohumu, Okaliptüs yaprağı, karadut yaprağı, ceviz yaprağı, keçi sakalı, dulavrat otu, zeytin yaprağı, hindibağ, ardıç tohumu, böğürtlen yaprağı, adaçayı, yaban mersini, aslanpençesi gibi bitkilerin çaylarından günde 3-4 bardak duruma göre kullanılır.
* Karahindiba, ceviz yaprağı ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse kandaki şekeri düşürür.
* Yabani hindiba kökü zaytinyağı ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilirse, kandaki şekeri düşürür.
* Lahana, tere, marul, turp, domates ve patlıcan gibi sebzelerin de şekeri düşürücü özelliği vardır.
KOLESTEROL-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER KİTABINDAN ALINMIŞTIR
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* Ayrık kökü, ardıç tohumu,zeytin yaprağı,keki biberiye gibi bitkiler çay gibi demlenip içilirse, kolestrolün düşmesini sağlar.
* Biberiye ve zerdaçal, toz haline getirilip, yemeklere yarım çay kaşığı kadar eklenir.
* Yeşil çayın kolestrol düşürücü etkisi vardır.
* 1 Bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı zencefil konulur.10 dakikak bekletilip, günde 3 bardak içilir.ünde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya 4-10 gram zerdeçal konulur.10 dakika kaynatılıp, günde 2-3 bardak içilir.
* 5 Bardak suya, 100 gram hayıt tohumu konulur.10 dakika kaynatılır.İçine 1 limon sıkılıp, 2 adet aspirin, 30 gram karabaş otu, 10 gram oğul otu ilave edilir.10 dakika bekletilip 1 günde tüketilir.
* 1 Bardak kaynar suya 4-10 gram kantoron konur.10 dakika bekletilip, günde 2 bardak içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
HAVUÇ
SARIMSAK VE SOĞAN
ZENCEFİL
ÇEMEN OTU
YALANCI SAFRAN
KISIRLIK-PROF.DR.AHMET MARAKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Toplumda bu sorunun sıklığının artık benzeri ortamda olmasına karşın gerek 2. dünya savaşı sonrası üreme çağındaki popülasyonun çoğalması gerekse sunulan tıbbi tanı olanaklarının yetkinleşmesi nedeni ile infettilite kliniklerine başvuran çiftlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Teknolojiye başvurmadan önce, gebelik şansının yaşam tarzınzdaki yada diğer değişikliklerle artırılıp artırılamayacağını anlamak için buna neden olan herşeyi ortadan çıkarmak isteyebilirsiniz.Bu süre zarfında da doğal alternatifleri değerlendirmekte fayda var..
ÖNERİLEN BİTKİLER
AHUDUDU
ZENCEFİL
KARNABAHAR VE B6 VİTAMİNİ İÇEREN DİĞER BESİNLER
AYÇİÇEĞİ VE ARGİNİN İÇEREN DİĞER BİTKİLER
ISPANAK VE ÇİNKO İÇEREN DİĞER BİTKİLER
ZAYIFLAMAK İÇİN - DİYET-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Günümüzün en büyük problemlerinden biri fazla kilodur.Genetik faktörler,
hareketsizlik, hatalı beslenme gibi nedenlerle şişmanlık oluşabilir.
Fazla kiloları bir hastalığa dönüştürmeden dengelemek çok önemlidir.Çok hızlı verilen kilolar ve şok programlar genelde sakıncalıdır.
Rastgele hazırlanan zayıflama programları ve diyetler insanın dengesini bozabilir.Sağlıklı ve bilinçli zayıflama, diyetin yanı sıra düzenli egzersizi, bilinçli beslenme tekniklerini, stres atmayı, masajı ve doğal destekleri içerir.Zayıflamak isteyenler tuzu az yemeli ve yemek arasında su asla içmemelidir.Ananas hapları,maydonoz tabletleri, mısır püskülü, sinemaki,sarımsak, soğan katkılı doğal prepatlar da metabolizmanın canlanmasına ve toksin atmaya faydalıdır.
Yeşil çay ve tabletleri, mısır püskülü, kiraz sapı,sinemaki, rezene incelmede faydalıdır.Ihlamur, papatya ve nanede iştahı denetler.
Sağlıklı zayıflama programlarında günde en az 1.5-2 litre katkısız sıcak su ve günde en az 3-4 fincan şekersiz bitki çayı içmek çok önemlidir.
Çok özel durumlar dışında asla ve asla hızlı kilo verilmemelidir. En ideali haftada 1 kilo verilmesidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Kilo suya 30 gram ayrık kökü, 30 gram arpa, 30 gram mısır püskülü konur.10 dakika kaynatılıp, soğuduktan sonra süzülür. Günde 3-4 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya suya 8-10 gram ufalanmış aslanpençesi konulur.10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.*
* Günde 2-3 adet elma yenir.
* 200 gram rezene, 200 gram kimyon, 200 gram melekotu kökü toz haline getirilip, karıştırılır.Günde 1 kaşık içilir.
* 1 Bardak suya 10 gram yulaf konulur.10 dakika kaynatılıp, günde 2-3 bardak içilir.
* 4 Bardak suya 1 avuç dolusu ince kıyılmış maydonoz konulur. Hafif ateşte 20-30 dakika kaynatılır.1 Günde tüketilmesi gerekir.
* 500 gram suya 1 adet portakal, 3 adet limon doğranıp kaynatılır. 2 kaşık bal konulur. 5 dakika kaynatılıp günde 3-4 bardak içilir.
* 1 kilo suya 30 gram mısır püskülü, 30 gram arpa, 30 gram ayrık kökü konulur.10 dakika kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür.Balla tatlandırılabilir veya limon sıkılır. 1 Günde tüketilmesi gerekir.Bu karışıma 20 gramda kiraz sapı ilaver edilebilir.
* Yemeklerden 1 saat evvel 100-150 gram çilek yenilir.
* Sabahları aç karnına 100 gram dut yenir.
* 1 Bardak kaynar suya, 2 gram ıhlamur konulur. 10 dakika bekletilip günde birkaç bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 1 kaşık funda konulur, 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* Lahana tabii turşusunun suyundan günde 1-2 bardak içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
ACI KIRMIZIBİBER VE DİĞER ACI BAHARATLAR
CEVİZ
ANANAS
YÜZDEKİ ÇİLLER, LEKELER, SİVİLCE VE AKNELER-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Esas olan kanın temizlenmesi ve sağlıklı beslenmedir.
Yüzdeki çilleri geçirmek için, 1 çay bardağı çiğ süt içine, 1 adet salatalık doğranarak konur. 2 saat beklenir, süzülür.Salatalık tülbentten sıkılarak özünün süte geçmesi sağlanır.Bu sütle yüze sık sık pamukla pansuman yapılır. Bu terkibe 10-15 gün devam edilirse yüzdeki çiller geçer. Gül suyu ile sabah akşam cilt temizlenir.
TANSİYON-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Tansiyon yüksekliği çok ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle tansiyonun 140/90 değerlerinden daha yüksek olduğu durumlar, yüksek tansiyon olarak adlandırılır.Yüksek tansiyonda hayvani besinler azaltılıp, nebati besinlere ağırlık verilmelidir.
Günlük tuz tüketiminin bir çay kaşığının onda birini geçmemesine dikkat edilmelidir.Sarımsak, alıç çayı, limon, zeytin yaprağı çayının tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1-2 ÇAY KAŞIĞI İNCE KIYILMIŞ ÖKSE OTU 1 BARDAK SOĞUK SUDA 8-10 SAT KADAR DEMLENİR.BU ÇAYDAN TATLANDIRILMADAN AÇ KARNINA İÇİLİR.
* GÜNDE 3-4 DİŞ SARIMSAK YENMELİDİR.
* ALIÇ, KALBİ GÜÇLENDİRİCİ VE ÇALIŞMA HAREKETLERİNİ DÜZENLEYİCİ ETKİLERE SAHİPTİR.KAN BASINCININ DÜZENLENMESİNDE BAŞARIYLA KULLANILABİLİR.HİÇ BİR YAN ETKİSİ YOKTUR.GÜNDE 2-3 BARDAK ALIÇ ÇAYI BALLA TATLANDIRILARAK AÇ KARNINA YADA ÖĞÜN ARALARINDA İÇİLMELİDİR.
* SABAHLARI AÇ KARNINA 4-5 CEVİZ İÇİ YENMESİ TANSİYONU DÜŞÜRÜR. UYGULAMAYA UZUN SÜRE DEVAM EDİLMELİDİR.
* BİBERİYE ÇAYI DÜŞÜK TANSİYONA ÇOK FAYDALIDIR.
* HAFTADA 1 GÜN BOYU PORTAKAL YENİR BAŞKA BİR ŞEY YENMEZ.
* 1 BARDAK KAYNAR SUYA 4-10 GRAM KİMYON KONUR, 10 DAKİKA BEKLETİLİP GÜNDE 2-3 BARDAK İÇİLİR.
* 1 BARDAK SUYA 2-4 GRAM ARDIÇ TOHUMU KONULUR. 10 DAKİKA BEKLETİLİP GÜNDE 2-3 BARDAK İÇİLİR.
* YEMEKLERDEN ÖNCE 100-150 GRAM ÇİLEK YENİLİR.
* 500 GRAM SUYA 3 ADET SOĞAN İNCE İNCE DOĞRANIR.1 GECE BEKLETİLİP SÜZÜLÜR.GÜNDE 3 DEFA 1 FİNCAN YEMEKLERDEN 30-60 DAKİKA ÖNCE YADA SONRA İÇİLİR.
ZİHİN GÜCÜNÜ ARTIRICI FORMÜLLER-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLER
* 1 Bardak kaynar suya, 5 gram hanımeli yaprağı ve taze dalkabuğu konulur.10 dakika bekletilip günde birkaç bardak içilir.
* 1 Bardk kaynar suya, 2 gram acı biber konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
ZENCEFİL
* Zencefil tozu balla macun yapılır. Günde 2-3 defa 1 tatlı kaşığı içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 4-10 gram oğul otu ufalanmış yaprak konulur.10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* Meyve veya yeşil çayın içine birkaç karanfil konularak içilmesi sizi zinde tutacaktır.
ADET DÜZENSİZLİKLERİ VE SANCILARI-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Her kadın hayatının bir evresinde adet düzeninde sapmalar, gecikmeler yada ara kanamalar yaşayabilir.İnsan hayatında yaşanan stresler , sıkıntılar , ani kilo değişiklikleri, üzüntüler gibi pek çok etken adet düzenini etkileyebilir. Adeta saat gibi işleyen bu mekanizmada sapmalara neden olabilir.Adet bozukluklarının hiç birisi normal değildir ve araştırılması gerekir.Çünki kadın üreme sistemindeki hemen hemen bütün hastalıkların en sık verdiği belirti adet düzensizliğidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
*Adet kanamasını söktürmek için, maydonoz, cinaperçemi, papatya, nane, nergis, safran, kimyon, anoson, rezene, havuç tohumu, karabaş otu, adaçayı ve misk gibi bitkiler çay gibi demlenip günde 2-3 bardak içilir.Ayrıca taze üvez meyvelerinide tüketmek gerekir.
* Aşırı adet kanamaları için, 4 bardak soğuk suya 2 yemek kaşığı ufalanmış çoban çantası ve atkuyruğu bitkisi konulup, ikisi birlikte 10 dakika bekletilir.
* Bu karışımın 1 günde tüketilmesi gerekir.İkinci terkip ise; birer tutam kereviz ile maydonoz kaynatılır.1 gece bekletilip 3 güz sabahları aç karnına içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
DEREOTU
ZERDEÇAL
KEREVİZ
HATMİ ÇİÇEĞİ
KARA ALIÇ
CİVANPERÇEMİ
ZENCEFİL
ÇİLEK
KAVA KAVA
GUT HASTALIĞI-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden veya böbreklerdeki ürik asit tasviyesinin azalmasından doğan bir hastalıktır.Ürik asit kristalize olur ve eklemlerde çökelir.Bu çökelme ciddi ağrı nöbetlerine ve inflamasyona yol açar.Çoğu kez bu olay ayak başparmağı tabanında bulunan nispeten büyük eklemde cereyan eder.Ancak,kollar, ellerde bulunan diğer eklemlerde hastalıktan etkilenebilmektedir. El, ayak, parmaklar, dizler, el bilekleri ve dirseklerde şişkinlik ve ağrılar oluşur.Ispnak ve çilek kesinlikle yenmemelidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1Bardak kaynar suya , 10 gram taze rezene konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya, 4-6 gram kiraz sapı konulur.10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya, ince doğranmış şalgam konulur.10 dakika kaynatılır.Günde 3-4 bardak yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.
* 1 Bardak suya, 10 gram ince kıyılmış maydonoz, 5-6 gram ebegümeci konur.5 dakika kaynatılıp, 10 dakika bekletilir. Günde 3-4 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 10 gram funda tohumu konulur.10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 6-20 gram püskül konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak ve daha fazlası içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KEREVİZ
AVAKADO
KİRAZ
SÖĞÜT
ZEYTİN
YULAF
FITIK- PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Ağır yük taşımak, aşırı bağırmak, sıçramak ve tok karnına cinsi münasebette bulunmak gibi nedenlerle yufka yerlerde oluşan yarığa fıtık adı verilir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
1 Bardak suya, günde 2-4 gram anason konulur. 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya 10-20 gram defne yaprağı konulur.10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 4 gram rezene tohumu konulur. 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
HEMOROİT-BASUR-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Halk arasında basur olarak bilinir.Uzun süre oturmaktan, fazla acı yemekten, kabzlıktan ve yoğun stresten oluşan bir cins varis plağıdır. Beslenme ve sağlık önlemleriyle denetim altında tutulabilen, ama çoğu kez cerrahi çözüm gerektiren yaygın bir hastalıktır. Basur anüs bölgesindeki toplardamarların varis gibi genişlemesidir.Aleo vera, rutin biyoofflavonidi ve bazı ayur veda tabletleri genel varis eğilimini azaltır. Kuşburnu ve kök zerdeçaldan karışım çay yapıp içmek çok faydalıdır. Kara halle bitkisinin çekirdekleri, teflon tavada çok az yağda sürekli karıştırılıp kavrulur. Yemeklerden sonra günde 2-3 kez, 1 adet kavrulmuş kara halle çekirdeği çiğneyip yutmak basura çok faydalıdır. Tüm acı baharatların hemoroit üzerinde olumsuz etkisi vardır. Nane ,safran, dereotu, biberiye, kişniş, tarçın, kakule ve gülsuyunun hemoroiti önleyici etkisi vardır.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 4 Bardak soğuk suya, 4 tatlı kaşığı ufalanmış çobançantası konulur. 8 saat bekletilen karışım1 günde tüketilmelidir. Çobançantası kaynatılır, bu su ile basur yıkanır.
* 1 Bardak kaynar suya 10 gram siyah üzüm yaprağı konulur.10 dakika bekletilip günde 2 bardak içilir.
* Semizotu lapa haline getirilip basur üzerine konulur.
* Saf zeytinyağı ısıtılır.Sabahları aç karnına 50 gram içilir.Birkaç gün devam edilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 1 tutam ince kıyılmış maydonoz konur. 5-10 dakika kaynatılıp, 20 dakika bekletilir.Hasta kısımlar pamukla bolca ıslatılır.
* 1 Bardak kaynar suya 2 gram papatya konulur.10 dakika bekletilip bu suyla basura pansuman yapılır.
* 1 Bardak kaynar suya , 4 gram rezene tohumu konulur.10 dakika bekletilir. Günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya 10 gram parçalanmış keçiboynuzu meyvesi konulur. 10 dakika kaynatılıp günde 3-5 bardak içilir.
* Kuşburnu kaynatılıp, lapa yapılır.Ilıklaştığında 1 avuç dolusu alınıp, makat bölgesine yerleştirilir. Bu şekilde 15-20 dakika bekletilir. Daha sonra makat ılık suyla yıkanır.
* Ilık suyun içine papatya, biberiye, ısırgan ve kuşburnundan birer parça kaynatılıp, 20 dakika kadar ılık suyla oturma banyosu yapılır.
* Taze zakkum sürgünleri doğranıp, kaynatılır ve buharına oturulur.
* Tere-su teresi sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.1 Bardak kaynar suya , 7-8 gram taze bitki konur.10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.
* Meşe kabuğu toz haline getirilir. Merhem yapılır, basurun üzerine sürülür ve hastalıklı bölgeye pansuman yapılır.
* Kırmızı pancar ezilir, lapa haline getirilir. Basur memelerinin üzerine konulur.
* Patates fitil hlinde dilimlenir.Makata konur, gün boyu makatta tutulur.
* Keçiboynuzu devamlı uendiğinde basura iyi gelir.
* Andızotunun kökleri parçalanıp, havanda dövülür ve elekten geçirilir.1 Çorba kaşığı suya karıştırılarak , sabahları yemekten yarım saat önce içilir.
* 1 Bardak kaynar suya 2 gram papatya konulur.10 dakika bekletilip, bu suyla basur pansuman yapılır.
* Sarımsak üzüm çekirdeğiyle beraber ezilip, lapa halinde makata konulur.
* Marul tohumu toz haline getirilip günde 5 gram içilir.
* Pamuğa bandırılmış saf zeytinyağı gece yatmadan makata konur. 7 gün devam edilir.Mücerrebtir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
AT KESTANESİ
ALOE VERA
ALZHEİMER-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Alzheimer hastalığı en yaygın olarak görülen hemans ( bunama ) nedenidir. Demans, beyin hücrelerinin harabiyetine ve kaybına yol açan bir hastalığın sık rastlanan belirtileri olarak tanımlanabilir.Alzheimer hastasında hafıza kaybı, kişilik ve davranış değişiklikleri, düşünme ve yorumlamada bozulma, konuşurken doğru kelimeleri bulmada güçlük, bazı işleri doğru sırayla yapmada zorlanma gibi bulgular görülür. Bu bulgular zamanla daha da kötüleşir ama kötüleşmenin hızı hastadan hastaya farklılık gösterir. Ancak hastalık ilerledikçe günlük yaşamı sürdürmek giderek zorlaşır ve hasta zaman içerisinde tamamen başkalarına bağımlı hale gelir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
BİBERİYE
BİBERİYE YAĞI
MELİSA
REZENE VE ADAÇAYI
BAKLA
KARAHİNDİBA
SÖĞÜT
ISIRGANOTU
ÇEMEN OTU
ADAÇAYI-ADAÇAYI ÇOK YÜKSEK DOZLARDA AINDIĞINDA ÇARPINTIYA NEDEN OLAN THUJONE ADLI BİR BİLEŞİK
İDRAR YOLLARI HASTALIKLARI-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
İdrar yolları böbrekler, mesane ve idrar kanalından oluşmaktadır.Mesane balon şeklinde bir organ olup idrarı depolama görevi vardır. Böbrekler ise iki adet fasulye şeklinde organ olup yukarı sırt bölgesinde yer almaktadırlar.
Böbrekler kandan artık maddeleri temizleyerek idrar içinde vücuttan atılmasını sağlarlar.İdrarda yüksek miktarda bakteri bulunması durumunda üriner sistem enfeksiyonu gelişir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Bardak kaynar suya, 4-10 gram andız otu kökü konulur. 10 dakika bekletilip , günde 2-3 bardak içilir.
* 8 kilo kaynar suya 500 gram sarı kantaron konur. 40 dakika kaynatılır,süzülür. Sabah, öğle, akşam yemeklerden 1 saat önce 1 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya,10 gram hatmi çiçeği konulur.10 dakika bekletilip, balla tatlandırılarak, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 bardak kaynar suya 10 gram civanperçemi konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 bardak kaynar suya, 2 gram taze veya kuru kiraz sapı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
HATMİ
ISIRGAN OTU
MAYDONOZ
KARAHİNDİBA
ALINACAK ÖNLEMLER
Bitkiler idrar yolları enfeksiyonları için yararlıdır.Bu tür sorunlardan kurtulmak için standart olarak bazı doğal yollar izlenmelidir.
İdrar yolu şikayeti olsun yada olmasın tüm kadınlar aşağıdakileri yapmalıdır.
* Günde 8 bardak su içmek
* Baskı hissettikleri zaman idrar tutmamak
* Duş almak
* İdrar bölgesini temiz tutmak
SÜREKLİ OLARAK İDRAR YOLU ENFEKSİYONU YAŞAYAN KADINLAR ŞUNLARI YAPMALIDIR.
* Banyo yapmak yerine duş almak
* Cinsel birleşmeden önce yada sonra 1 Bardak su içmek
* Birleşmeden sonra 15 dakika içinde idrar yapmak
YAŞLANMA-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Yaşlanma bünyenin dinçliğini, yeteneklerini ilerleyen yaşla birlkte kaybetmesidir. Yaşam saatini geriye doğru çalıştırmak isteyen her kadın yada erkek için faydalı öneriler.
* Sebze ve meyvelerin her türlü çeşidini kullanarak tüketin.
* Her gün yiyeceğiniz et yemeğini sebze tabağı ile değiştirin.
* Her gün düzenli olarak yürüyüş yapın.
* Her gün en az bir porsiyon yeşil salata yiyin. Genellikle yaprak ne kadar yeşil ise o kadar çok antioksidan içerir. Semizotu, ıspanak ve hindiba gibi çeşitli sebzelerle salatanızı yapabilirsiniz.
* Her gün içine diğer kuruyemişlerden de karştırdığınız bir avuç ayçiçeği yiyin.
* Her gün en azından bir kök brokoli ve nir kök kereviz yiyin. Brokoli ve kereviz lif bakımından son derece zengin sebzelerdir.
* Her gün bir meyvenin suyunu için. Dilediğiniz meyveyi blendırdan geçirin. Meyve suyu sıkacağı kullanmayın. Çünkü meyve suyu sıkacağı meyvenin liflerini ayırıp sadece suyunu sıkar.
* Her gün antioksidan içeren 2 bardak bitki çayı için. Araştırmacılar, mercankök, biberiye, melisa, yabani nane, yeşil nane, adaçayı, sater ve kekiğin yüksek oranlarda antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur.
* Zeytinyağı kullanın. Mısırözü ve diğer yağlar çoklu doymamış yağlardır. Zeytin yağı ise tekli doymamış yağdır.
* Eşinizle düzenli olarak cinselliğinizi yaşayın.
* Sigara ve alkol kullanmayın.
* Kesinlikle güneş banyosu yapmayın.
* Yaşamı ve ölümü gereğinden fazla ciddiye almayın.
* Diyetin fanatiği olmayın.
ÖNERİLEN BİTKİLER
GİNKO
SARIMSAK
NANE
SEMİZOTU
KEKİK
SÖĞÜT
SAÇ BAKIMI-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
İnsanların loğusalık, sonbahar, kronik rahatsızlıklar, yanlış diyet ve rejimler, uzun süreli ruhsal gerginlik gibi dönemlerinde saç dökülmesi artabilir.
Atkuyruğu, ısırgan, adaçayı, biberiye, meyankökü, rezene, kekik ve zerdeçal oldukça faydalıdır. Soya fasulyesi, ıspanak, ısırgan, pazı zeytinyağı gibi gıdalarda yararlıdır.Hatalı beslenme, demir, kalsiyum, çinko, A,E,D gibi vitamin eksikliği saç dökülmesinin önemli sebeplerindendir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Tatlı kaşığı susam yağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı, 1/2 tatlı kaşığı hint yağı, 2 ampül bepanten, 2 ampül E vitamini ılık olacak şekilde bir kabın içinde karıştırılır. Bu karışım, önceden 2-3 dakika su buharına tutulmuş olan saçlı deriye, avuç içiyle ve yumuşak haeketlerle yedirilir. 10 dakika kadar yumuşak bir masaj yapılır.1.5-2 saat kadar saçlı deriye emdirildikten sonra bir şampuanla aşırı zorlamadan yağın fazlası akıtılır. Daha sonra saçlar soyalı veya doğal saç kremleriyle nemlendirilir. Çam yağı, sarımsak ve ısırgan yağı başa sürülür masaj yapılır. Bone ile birkaç saat kadar kapatılıp ılık sirkeli su ile yıkanır. Üç hafta devam edilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
ISIRGAN OTU
BİBERİYE
MEYAN KÖKÜ
MİGREN-PROF.DR.AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Migren tüm dünyada hem kadınlarda, hemde erkeklerde görülen, sık rastlanan ve ağrılı bir hastalıktır. Bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık gibi belirtileri olan bu hastalık, migrenli kişi ve ailesi için çok sıkıntı verir. Migren ataklar sırasında kişinin tüm faaliyetlerini tamamen durdurabileceği gibi, ataklar arasındaki dönemdede yaşam kalitesini azaltabilir. Kişilerin yaşamlarındaki olumsuz etkilere rağmen migreni olanların çoğu tam tedavi edilemezler. Bu bazen migrei olanların tedavi şanslarının olmadığına inanmalarından ve bu konuda doktora gitmemelerinden kaynaklanır.Ancak daha yeni ve daha etkili tedavilerin bulunmasıyla, migreni olan pek çok kişi için yeni umutlar doğmuştur.
Migren atağının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, migreni olan çoğu kişi, belli faktörlerin migren ataklarını tetiklediğine inanır. Bu tetikleyiciler arasında stres veya stres sonrası gevşeme, çok fazla veya çok az uyku, kuvvetli ışık, hava değişiklikleri ve çikolata, peynir, kırmızı şarap, kahve ve çay gibi yiyecekler yer alır. Çoğu kadında hormonal değişiklikler veya adet dönemide migreni tetikleyebilir. Ancak ataklar başka zamanlarda da olabilir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Bardak kaynar suya, 4-12 gram kediotu kökü konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak yemeklerden önce içilir.
* Defne tohumu toz haline getirilir.Günde 5 gram balla macun yapılır ve yenilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 2-3 gram kekik konur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya 2-4 gram anason konulur.10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya 4-10 gram ufalanmış oğulotu yaprağı konulur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* Migren noktalarına papatya yağı ile masaj yapılmalıdır.
* 2 Su bardağı kaynar su içine , birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, oğulotu ve fesleğen konularak 15 dakika demlenir. Bu karışım ılık olarak günde 2-3 bardak içilir. Şeker hastalığı olmayanlar bitki çayını 1 kaşık balla tatlandırabilir. Düzenli olararak en az 1 ay içilmeye devam edilmelidir.
UYKU BOZUKLUKLARI-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Uykusuzluk için öncelikle kava kava, valerian gibi doğal prepatlar ilk akla gelenlerdir. Melisa ağırlıklı içinde rezene, papatya ve anasonda bulunan karışım çayları uyku bozukluğunu düzene sokar. Bu çayların yatmadan bir veya yarım saat önce içilmesi doğru olur.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Su bardağı sütle 1 Su bardağı sütle 1 Su bardağı yoğurt karıştırılır. 10 dakika bekletilip yatmadan önce yenilir.
* Alıç çiçeği, yaprağı ve meyveleri, fesleğen, kedi otu, karabaş otu, lavanta çiçeği,marul, söğüt yaprağı, oğulotu karıştırılır. Bu karışımdan 1 su bardağı sıcak suya, 1 tatlı kaşığı kadar konulur. 10 dakika kadar demlenip günde 2-3 bardak tok karına içilir.
* 1 Bardak suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konulur. 10-15 dakika demlenir. Yatmadan önce içilir. Buna belli bir süre devam edilir.
* Havuç ve kereviz sapının suyu karıştırılarak içilir.
* Kediotu kökü çayı, gün boyunca 3-4 bardak içilir.
* Şerbetçiotu çayı, gün boyunca 2-3 bardak içilir. Yatmadan önce içilen 1 bardak çayın rahatlatıcı etkisi çoktur.
* İnce kıyılmış 4-5 dal dereotu, 1 Bardak kaynar su ile haşlanır. 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Yatmadan önce içilir.
* 1 Çay bardağı kaynar suya, 1 Tatlı kaşığı rezene toz halinde konulur. 10 dakika bekletilip şekerle tatlandırılarak içilir.
* 50 gram nane, 50 gram su yoncası, 50 gram kimyon, 50 gram kediotu kökü karıştırılır. 1 Bardak kaynar suya 1 çay kaşığı konulur.10 dakika bekletilip, sabah ve gece yatarken yarımşar bardak içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
OĞUL OTU
ÇARKIFELEK ÇİÇEĞİ
PAPATYA
LAVANTA
MİDE RAHATSIZLIKLARI-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Midenin başlıca görevi, bsinleri ince bağırsağın sindirebileceği kıvama getirmektir. Mide borusundaki yanmalar ve ağızda ekşimsi bir tat meydana getiren geğirmeler, bir mide rahatsızlığının belirtisidir. Bu gibi rahatsızlıklar ebegümeci ve keten tohumu ile giderilebilir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Bardak kaynar suya, 20 gram menekşe konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* Civanperçemi az pelinotuyla birlikte kaynatılıp, balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir.
* Yemeklerin üzerine veya gerktiğinde, 3-5 adet çiğ nohut yenilir. Yemeklerden sonra midede meydana gelen ağrıları giderir.
* Bir bardak kaynar suya 4 gr. dağ reyhanı konulur.10 dakika bekletilip, çay yerine içilir.
* Yemekten 1-2 saat sonra içilen çay faydalı olur.
* 8 kilo kaynar su içine 500 gram sarı kantaron bitkisi konulur. 40 dakika kaynatılıp süzülüp dolapta muhafaza edilir. Sabah, öğle, akşam yemeklerinden 1 saat önce bir bardak içilir.
* Bir bardak suya 4-10 gram zerdeçal konulur. 10 dakika kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir.
* Kudret narı olgun meyvelere balla macun yapılıp yenir.
* 1 Bardak kaynar suya, 10 gram civanperçemi konulur. 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
* Bir bardak kaynar suya 10 gram kuşburnu konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3-4 bardak içilir.
MİDE BULANTISINA ÖNERİLEN BİTKİLER
ZENCEFİL
TARÇIN
NANE
OSTEOPOROZ-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR
Osteoporoz, kemik erimesi olarak da adlandırılan bu durum kemiklerin incelmesi, zayıflaması ve kırılması ile karakterize bir hastalıktır.
45 yaşında sonra kadınların bir çoğunda osteoporoz görülür. Kemik dokusu sürekli değişen bir dokudur ve kan ile sürekli kalsiyum alışverişi içindedir.
Osteoporoz kronik sırt ağrısına, boy kısalmasına, akşamları bacak kramplarına, eklem ağrılarına, diş kaybına ve dişeti problemlerine yol açar.
ÖNERİLEN BİTKİLER
MAYDANOZ
KARABİBER
SOYA VE DİĞER FASULYELER
LAHANA
HERKEZE VE ÖZEL OSTEOPOROZ HASTALARINA ÖZEL DİYET ÇORBASI
Büyük bir kabın içersine bol miktarda balık kılçığını atın. Eğer kılçıklar çok küçükse bir tülbent içine koyarak düğüm yapın. 30 dakika boyunca kabı kaynatın. Bir miktar lahana, karahindiba, marul, maydonoz ve semizotu ekleyin. Yeşillikler yumuşayıncaya kadar yavaş yavaş kaynatın. Karışıma tuz ve biber ekleyin. Servis yapmadan önce balık kılçıklarını kaldırın. Avakado dilimleri ve karabiber ekleyerek bu bitki çorbservis yapabilirsiniz. Bu karışım bol miktarda kalsiyum, magnezyum, boron, betakaroten ve C vitamini içerir. Bunun yanısıra bir miktar D vitamini, flörür ve slikonda ihtiva eder.
TOPUK DİKENİ- PROF. DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* Günde bir defa, bir kova sıcak suya, 1 çay bardağı kekik konulup, ılık hale gelince, hasta olan ayak bu suda 20-30 dakika kadar bekletilir.
* 4 adet elma kabuğu, 1 litre suda 10 dakika kaynatılır. 30 dakika demlenir ve süzülür. İki yemek arası saatlerde ve yatarken birer bardak içilir.
TİROİD-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Tiroid bezlerinin normalden fazla yada az çalışması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kendi arasında ikiye ayrılır. Vücutta dolaşan tiroid hormonu kan seviyelerinin normalin üstünde değerlere ulaşmasına hipertiroid adı verilir. Tiroid hormonlarının vücutta yeterince olmamasına da hipoiroid adı verilir. Hormonların eksikliği yada fazlalığı vücutta çok ciddi düzensizliklere neden olur.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1 Bardak kaynar suya, 10 gram dövülmüş kereviz tohumu konulur. 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
* Lahana yaprakları sıkılır, elde edilen karışımdan günde 2-3 bardak içilir. Taze ceviz fındıktan biraz büyük hale gelince 50-60 adet toplanır. Tofuyla beraber bir kap içinde dolapta muhafaza edilir, günde 1 adedi yutulacak şekilde parçalanıp yutulur.
* Ceviz perdelerinin elli adedi bir hafta kapalı yerde 1 litre suda tutularak her gün 1 fincan içilir.
* Meşe kabuğu sirke ile kaynatılır, suyuna bir bez batırılıp, guatırın üzerine sarılır. Bu işleme 1 hafta devam edilir.
* Kuzu kulağı zeytin yağı ile ezilir. Krem haline getirilip guatr üzerine sürülür.
* Büyük çiçekli papatya, tavuk yağı ile iyice ezilir. Lapa halinde guatrın üzerine sarılır.
* 1 Bardak kaynar suya, 4 gram taze veya kuru yaprak konur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
HİPOTİROİTE KARŞI ÖNERİLEN BİTKİLER
CEVİZ
SARI KANTARON
TURP
OĞUL OTU
BROKOLİ
AĞIZ KOKUSU-PROF.DR.AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Ağız kokusu rahatsız edici kokuya sahip nefestir. Aynı zamanda ‘halitosis’ olarakda bilinir. Sebebine göre zaman zaman da olabilir, kalıcı da olabilir. Ağızda, özellikle dilin arka tarafında milyonlarca bakteri yaşar. Çoğu insanda ağız kokusunun sebebi bunlardır. Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin büyümesi için ideal koşulları oluşturur. Ağız kokusu çoğu zaman ağızdaki bir şeyden kaynaklanır.
Çeşitli hastalıkların belirtisi olan ağız kokusu, bu rahatsızlıkların tedavisinden sonra ortadan kaybolur. Diş çürüklüğü, hazımsızlık, şeker hastalığı, boğaz iltahapları, akciğer veremi, devamlı kabız veya ishal durumlarında nefes kokması görülebilir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* Ardıç tohumunun çiğnenmesi veya yutulması durumunda nefes kokuları ortadan kalkar.
* Ağıza alınan 1-2 adet karanfil uzun müddet tutulup, emilir.
* Sirkeyle karıştırılan bal ağızda çiğnenir.
* Pırasa yaprağı ile defne yaprağı iyice ezilip, bu karışımla dişler ovulup temizlenir.
* Birkaç çay kaşığı dereotu yaprağını yada dövülmüş tohumlarını, yarım litre suya karıştırıp kaynatın.
* Yaklaşık 50-60 gram taze kişnişi yarım litre suya ekleyip, 3-5 dakika kadar kaynatın.
Süzdükten sonra ister için, ister ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.
* Birkaç çay kaşığı anason tohumunu, yarım litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Ilındıktan sonra süzün ve isterseniz çay olarak için yada ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KARANFİL
ADAÇAYI
NANE
DEREOTU
MAYDANOZ
ANASON
PROSTAT-PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Erkeklerde 50 yaşından sonra görülen bir hastalıktır. Özellikle geceleri sık sık idrara çıkma, idrarın ağrılı ve sızılı olması, damla damla akması gibi belirtilerle kendini gösterir. Her gün 1-2 fincan adaçayı tüketmek, mısır püskülü, yeşil çay, anason ve zerdeçaldan oluşan karışımı çay yapıp içmek prostat için faydalıdır.
Yine hergün 1 çorba kaşığı keten tohumu yada yağı tüketmek, meyankökü çiğnemek, bol biberiye, dereotu, zerdeçal ve maydonoz yemek ve bol su içmek prostat sağlığı için çok önemlidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 10 gram hazenbel, 10 gram kereviz yaprağı veya tohumu ayrı ayrı bir litre suda 10 dakika kaynatılır. 30 dakika demlenip, sabah akşam tok karnına birer su bardağı ayrı ayrı içilir. Bu terkibin içilmesine 1 ay devam edilmelidir.
* 250 gram brokoli bitkisi 1 kilo suda 4 dakika kaynatılır. Günde birkaç bardak içilir.
* 8 kilo kaynar suyun içine 500 gram sarı kantaron konulur. 40 dakika kaynatılıp, süzülür. Dolapta muhafaza edilen karışımdan sabah, öğle, akşam yemeklerden 1 saat önce 1 bardak içilir.
* At kestanesi, tam açılmamış servi kozalağı, mazı yaprağı, ardıç tohumu, ökse yaprağı, ayrık kökü ve maydonoz gibi bitkilerin çayları günde 3-4 bardak içilir. Günde 3-4 bardak içilir.
* Kenevir, kereviz tohumuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak macun yapılıp yenmeye devam edilir.
* Isırgan otu prostat büyümesinden kaynaklanan idrar zorluğunu rahatlatır.
* 1 Bardak kaynar suya, 10 gram funda konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* Maydanoz kaynatılıp, günde 3 bardak içilir.
* Prostat iltihabı için her gece 1 lt suda 1-2 soğan sabaha kadar bekletilerek, sabah aç karna içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
ISIRGAN OTU-GÜNDE 2-3 ÇAY KAŞIĞI ÖZÜT ALINMASI ÖNERİLİYOR.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
ASTIM ( NEFES DARLIĞI ) - PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Nefes alma sırasında, atmosfer havasının solunum olayının olduğu ‘alveol’ denilen hava boşluklarına naklini sağlayan iletici hava yollarında daralma, tıkanıklık ve buna bağlı olarak hava akımında zorlukla karekterize bir hastalıktır. Hava yollarında mikrobik olmayan süreğen bir iltahaplanma söz konusudur. Olası bir astım nöbetinde dik oturulmalı ve karını biraz öne çıkarmak gerekir. Nefes alırken akciğer hava keseciklerinin çökmemesi için dudaklar sivriltilmelidir. Düzenli solumak çok önemlidir. Çok soğuk havada dışarı çıkmamak, zorunlu hallerde çıkılırsa ağız ve burun atkı ile kapatılmalı ve düzenli solunmaya dikkat edilmelidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
İşte nefes darlığı için birkaç faydalı tarif:
* 10 adet karanfil, 10 adet karabiber, 6 adet zencefil, 5 adet tarçın, bir tutam ısırgan otu ve 1 tutam ayva yaprağı 2 litre suya konulur ve 10-15 dakika ünde 3 bardak içilir. Her içildiğinde bir miktar ısıtılıp ve bir miktar balla tatlandırılıp içilmelidir.
* 1 Bardak kaynar suya 10 gram ısırgan yaprağı konur, 10 dakika bekletilir ve günde 3-4 bardak içilir.
KARANFİL
* Öksürükotu çayından günde 2-3 bardak içilmelidir. Ayrıca öksürükotu, sinirliot ve kekik karışımı çayda kullanılır.
* 1 Bardak suya 5 gram ayva yaprağı konur. 10 dakika kaynatılıp günde 2-3 bardak içilir.
ÖNERİLEN BİTKİLER
KAHVE, ÇAY, KAKAO VE ÇUKALATA
DOMATES
MEYANKÖKÜ
ISIRGAN OTU
SELÜLİT- PROF.DR. AHMET MARANKİ’NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Hatalı beslenme ve az hareket başta olmak üzere pek çok faktörle oluşan selületin tedavisi bazen oldukça güçtür.Erkeklerde daha çok göbek altı ve cinsel organ arasında görülürken, kadınlarda ise kalça bölgesi, karın civarı hatta kolların üst bölümlerinde bile görülebilir. Ananas özlü haplar, papatya hapları, enginer hapları ve zencefil hapları bu konuda çok faydalıdır. Bu tarz hapları diyet, beslenme ve spor kurallarınada uyarak kullanmak gerekir.
Piyasada satılan selülit haplarını bu kurallara uymadan tek başına kullanmak iç bir çay veya baharat tek başına selületi yok etmez. Ancak yeşil çay, biberiye çayı, rezene çayı, biberiye, zencefil, mısır püskülü, maydanoz, zerdeçal, mercanköşk ve kereviz sapları faydalıdır. Günde en az 2-2.5 sıcak su içmek gerekir. Ayrıca kahve, asitli içecekler, fazla miktarda doğum kontrol hapı, şarküteri ürünleri, beyaz un, beyaz şeker, alkollü içecekler ve kırmızı et gibi gıdalardan kaçınmak gerekir. Daha çok yeşil yapraklı sebzeler, az yağlı gıdalar bol bitki çayı, posalı lif oranı yüksek gıdalar, bol taze ve meyve tüketilmelidir.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* 1/2 tatlı kaşığı susam yağı, 1/2 kahve kaşığı portakal yağı, 4-5 damla biberiye yağı ve 10 damla kekik yağı karıştırılır. Daha sonra bu karışım hafifçe ısıtılır. Vücut ısısına yakın olan karışım, selülit olan bölgeye sürülür. Karışım tene iyice yedirildikten sonra hafifçe cildi kızartacak kadar ham ipek keseyle veya kabak lifi gibi bir keseyle sertçe bastırarak 10-15 dakika masaj yapılır. Yağlanmış bölge daha sonra mutfak sitreçiyle sarılıp, ter atmak için egzersiz yapılır. En az 20 dakika aktif ve terletici hareket yapıldıktan sonra banyoda iyice ovularak yıkanır. Bu işlemi en az 3 hafta boyunca günde 1 kez yapmalısınız.
9 Aralık 2008 Salı
PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR.
Karaciğer, vücudumuzun aynasıdır. Karaciğerde olan herhangi bir değişiklik, ya cildimizde ya da herhangi bir organımızda sağlık açısından sorun yaratabiliyor. Bu durumu önlemek için, yıl içinde karaciğer ve kan temizleme kürlerini uygulamak gerekir. Dr Ahmet Marankiden, karaciğer için şifalı bitkiler ve Karaciğer temizliği için Maydonoz kürünü okumanızı tavsiye ederim.* Enginar : Karaciğer temizleyen nadir bitkilerden bir tanesidir.* Kereviz : Kerevizde tıpkı enginar gbi karaciğer ve kanı temzileyen bir sebze.* Kırmızı pancar : Kırmızı pancarın suyunun sıkılıp içilmesi çok faydalıdır. Kırmızı pancarla birlikte lahana, havuç, ıspanak, tere, maydonoz gibi sebzelerinde suyunu sıkıp karıştırısanız ve bu kürü sabah akşam 1 er bardak olmak üzere 21 gün uygularsanız, vücudunuz tertemiz olacaktır. Vücut organlarınız 10 yaş gençleşecektir.KARACİĞER İÇİN MAYDONOZ KÜRÜ : 1/2 Lt suyun içine 1 avuç maydonozu atıp 3 taşım kaynatın. İçine 1 adet limon ve bir tatlı kaşığı bal karıştırıp sabah akşam 1 er bardak için. Bu formül hem karaciğer temizler, hem böbrekleri temizler.* Bu formülü içine bal ve limon koymadan uygularsanız Hepatit B ve Hepatit C hastalarına çok şifalıdır. 21 Günlük bir jkür halinde uygulayacağınız kür bitince 7 gün araverin yeniden kürü uygulayın.