7 Şubat 2009 Cumartesi

SEMİZOTU ( PORTULACA OLERACEA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




Bağ ve bahçelerde yetişen, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Toprağın üzerine yayılarak büyür.

ÖZELLİKLERİ:

Demir ve C vitamini bakımından zengindir, besleyicidir. Semizotu, yaprakları salata olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanır. Ayrıca, bol miktarda omega 3 yağ asidi içerir.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Mide ve bağırsak kanamalarında çok fayda verir. Semizotu sıkılıp suyundan içilirse, müzmin bronşite iyi gelir. Bol idrar söktürür, kanı üre ve benzeri pisliklerden temizler. Kilo verdirici özelliği vardır. Mide ve bağırsak yanmasını giderir.

Semizotu yeşil l salata şeklinde, iyi çiğnenerek yenirse, faydası daha çok olur.Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.

Kanı temizler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir.

Dalak şikayetlerini azaltır. Kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı etkisi özellikle iç kanamaları durdurmakta faydalıdır. İdrar yanmasını giderir.

Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Ayrıca, solucanları dökmeyede yardımcı olur.

KULLANMA ŞEKLİ:

Semizotu genellikle etli yemeği, böreği ya da salatası yapılarak tüketilir. Ayrıca yoğurt ile birlikte de farklı bir lezzet oluşturur.

Tıbbi amaçla; lapa haline getirilip başa konursa baş ağrısını keser, yanık ve apselere konursa iyileşmesini kolaylaştırır. Taze olanı tercih edilmelidir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder