7 Şubat 2009 Cumartesi

SARIMSAK ( ALLİUM SATİVUM )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




SARIMSAK ( ALLİUM SATİVUM )

Oldukça keskin kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir.Beden temizliği için çok sık tüketilen, yararlı bir bitkidir. Toprak altında iri bir soğanı vardır.

ÖZELLİKLERİ:

Sarımsağın bileşiminde iki kuvvetli antibiyotik maddesi, şeker, çok tesirli esanslar, A, B, C gibi vitaminler, bol iyot ve kükürt bulunur.

İnsan sağlığına en önemli,, canlılık vermesidir. Kuvvetli mikrop öldürücü özelliğiyle, vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur. Grip, tifo, difteri gibi salgın hastalıklarda çok yararlıdır. Grip salgını zamanında bolca sarımsak yenmelidir.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Sarımsak ayrıca hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklarda zararlı mikropları öldürerek, vücudun zehirlenmesini önler.

Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Spazm çözücü etkisi vardır. Kabızlığı giderip bağırsaklardaki çeşitli solucanları yok eder.

Yüksek tansiyona şifadır. Damar sertliğini giderir, kanı sulandırır, kanı temizler. Sarımsak en ince damarları dahi temizler ve oralara kadar kan gitmesini sağlar.

Kalp adelelerini kuvvetlendirir, kalp ağrılarını zamanla geçirir. Akciğer ve bronşları zamanla dezenfekte eder. Ateş düşürür. Ses kısıklığına uğrayanlara sarımsak tavsiye edilir.

KULLANMA ŞEKLİ:

Tüm bu özelliklerden faydalanmak için sarımsağı uzun süre kullanmak gerekir. Ergenlik sivilcelerinin üzerine sarımsak olduğu gibi sürülürse, yara izi bırakmadan sivilceleri yok eder. Ezilmiş sarımsak, lapa halinde yaraların üzerine konulursa antiseptik görevi yapar.

YAN ETKİLERİ:

Belirgin kokusu olmayan sarımsak kapsülleri, her ne kadar piyasada satılıyorsa da taze sarımsak kullanılması önerilir. Emzikli kadınlar sarımsak yediklerinde, sütle çocuğa geçer ve çocuklarda karın ağrısı yapabilir.

Kastamonu sarımsağı tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder