15 Şubat 2009 Pazar

CEVİZ ( JUGLANS REGİA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




CEVİZ ( JUGLANS REGİA )

Mayıs ve haziran aylarında çiçek açan ceviz ağacı, ülkemizin her bölgesinde yetişir. Oldukça uzun ömürlü olan ağacın, çok sayıda cinsleri vardır. Cevizler sonbaharda olgunlaşarak, bir müddet güneşte bırakılarak kurutulur.

ÖZELLİKLERİ:

İçinde A, B1, B6 vitaminleriyle, sodyum klor, magnezyum, potasyum ve çinko bulunur. Kuru yemiş olarak tüketilen ceviz, tatlılara ve helvalara konur. Bol miktarda çinko ve bakırı ihtiva eden cevizin yaprakları, meyvesi ve meyvesinden çıkarılan yağ, birçok rahatsızlığa iyi gelen kuvvetli bir besin maddesidir.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yemek zekayı geliştirir. İştah açıp, mideyi kuvvetlendirir. Bağırsak ağrılarını giderir, lenf bezleri iltihabında kullanılır.

Ceviz yaprakları da kendisi gibi bir şifa deposudur. Haziran ve temmuz aylarında toplanan yapraklar, gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur. Ihlamur ile beraber kaynatılıp, balla da tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, sinirleri güçlendirir.

Taze ceviz balla yenildiğinde, basur için fayda sağlar. Cevizin üzerindeki yeşil kabukların suyu çıkarılıp, sivilcelerin üzerine sürülürse iyi gelir.

KULLANMA ŞEKLİ:

Çok kuvvetli ve besleyici bir meyve olduğu için fazla yenilmemelidir. Cevizin ve cevizden elde edilen ceviz yağının dışında, kabukları v yaprakları da kullanılır.Yeşil kabukları ezilerek saçları ve elleri boyamakta kullanılabilir.

Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen su çay olarak içilirse mideyi kuvvetlendirir, Tiroit, boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

CEVİZ YAĞI:

Bronzlaşmak için güneş yağı yerine cilde sürülür. Cilt yanmadan esmerleşir.

Cevizin iç perdesi, suda ve karanlıkta 1 hafta bekletilerek 20 gün süreyle içilmesi ve haricen yağının dıştan boğaz bölgesine sürülmesi itroitin ilacıdır.

YAN ETKİLERİ:

Ceviz ağacının altında oturulmaz ve uyunmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder