14 Şubat 2009 Cumartesi

AVOKADO ( PERSEA GRATİSSİMA )-PROF.DR. AHMET MARANKİ'NİN ŞİFALI BİTKİLER ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR




AVOKADO ( PERSEA GRATİSSİMA )

Avokado kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir.

ÖZELLİKLERİ:

Avokado tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekir. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, yumuşak olanı seçmeniz gerekir. Seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin.Avokado yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör kış donlarıdır.Ba çe tesisinde don olayı görülen alanlarda ağaçların hava akımını sağlayacak şekilde ve güneye meyilli yerlere dikilmelidirler. Sıcaklığın otuz derecenin üzerine çıktığı ve nispi nemin yüzde ellinin altına düştüğü mayıs-haziran aylarında önemli meyve dökümleri görülür. Avokado yetiştiriciliği için en iyi toprak, derinlikçe zengin, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan kumlu ve alüvyonal topraklardır. Anavatanı Meksika, Guetemala ve Güney Amerika'nın kuzey sahilleridir. Kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolestrolün yükselmesini önler dolayısıyle kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:

Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısiyle yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar. İçinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmesinde çok gerekli olan maddedir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metobolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.

KULLANMA ŞEKLİ:

Avokado yaprağı demlenerek içilmesi böbrek taşının oluşumunu engeller, en az 3 hafta demlenerek içilmelidr. Avokado meyvesi yenilerek veya salatası yapılarak tüketilmesiyle bedendeki demir eksikliği tabii yoldan giderilebilir.

YAN ETKİLERİ:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder